Kanclerka Merkel je ob tej priložnosti kritizirala tudi zatiranje opozicijskih politikov in civilne družbe v Rusiji in Belorusiji. To zatiranje je označila za boleče in kot
Kanclerka Merkel je ob tej priložnosti kritizirala tudi zatiranje opozicijskih politikov in civilne družbe v Rusiji in Belorusiji. To zatiranje je označila za boleče in kot "velik madež" na odnosih Nemčije s tema državama. Foto: EPA

Pred torkovo slovesnostjo ob obletnici je kanclerka dejala, da so zaradi Hitlerjevega napada na Sovjetsko zvezo 22. junija leta 1941 umrli milijoni ljudi, predvsem v Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, baltskih državah in drugih nekdanjih republikah Sovjetske zveze.

"Za nas Nemce je ta dan trenutek za sramoto," je dejala. "To dolgujemo milijonom žrtev in njihovim potomcem," je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle o operaciji Barbarossa in njenih posledicah dejala Angela Merkel.

Steinmeier: Nemčija je vojno proti Sovjetski zvezi vodila z "morilsko barbarskostjo"

Pred torkovo obletnico je v petek v Nemško-ruskem muzeju v Berlin-Karlhorstu govoril tudi predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier. Muzej se nahaja na kraju, kjer je nemška vojska podpisala brezpogojno predajo pred predstavniki Sovjetske zveze, ZDA, Združenega kraljestva in Francije 8. maja 1945.

Steinmeier je poudaril trpljenje Sovjetske zveze zaradi napada Nemčije. Foto: EPA
Steinmeier je poudaril trpljenje Sovjetske zveze zaradi napada Nemčije. Foto: EPA

Steinmeier je dejal, da bi moralo biti trpljenje takratnega sovjetskega ljudstva "vžgano v kolektivni spomin Nemčije". "Nihče ni žaloval za toliko žrtvami kot ljudje nekdanje Sovjetske zveze," je dejal nemški predsednik. Kot je dodal, je Nemčija vojno proti Sovjetom vodila z "morilsko barbarskostjo". "Težko nam je, da so bili naši očetje, stari in prastari očetje, ki so vodili to vojno, vpleteni v te zločine," je še dejal Steinmeier.

Predsednik je govoril ob odprtju razstave v muzeju z naslovom "Dimenzije zločina: Sovjetski vojni zaporniki v drugi svetovni vojni". Nemška vojska je zajela okoli 5,7 milijona sovjetskih vojnih zapornikov, od katerih je okoli tri milijone umrlo v pridržanju.

Operacija Barbarossa je odprla vzhodno fronto v Evropi, najdlje trajajočo v drugi svetovni vojni. Samo tam je po ocenah umrlo 30 milijonov ljudi. Nemčija je z napadom prekršila sporazum o nenapadanju, ki ga je s Sovjetsko zvezo sklenila nekaj tednov pred začetkom vojne leta 1939.

Sovjetski civilisti na območjih pod nacistično okupacijo so bili tarče brutalnega in samovoljnega pobijanja. Žrtve nacistične rasne ideologije so bili tako Judje kot Slovani. Milijoni so bili ubiti ali poslani v koncentracijska taborišča.

"Od prvega dne so nemško kampanjo vodili sovraštvo, antisemitizem in antiboljševizem, rasistična norost proti Slovanom in Azijcem v Sovjetski zvezi," je dejal Steinmeier. To "nemško barbarstvo" je povzročilo milijone žrtev in uničilo kontinent, je dodal.