Protestniki zahtevajo odstop Pašinjana, ki je prišel na oblast prav po množičnih protestih. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo odstop Pašinjana, ki je prišel na oblast prav po množičnih protestih. Foto: Reuters

Na ulicah Erevana se je čez dan zbralo okoli 25.000 ljudi, ki so vzklikali "Nikol, izdajalec". Protestniki so popoldne zaprli tudi avtocesto, nekaj skupin se je spopadlo s policijo v protiizgredni opremi.

Protestniki so pred prostori vlade postavili šotore in sporočajo, da bodo vztrajali do odstopa. "Postavili smo šotore, vztrajali bomo, dokler bo treba. Tukaj bomo tudi spali. Pašinjan mora odstopiti," je po pisanju ruske tiskovne agencije Tass dejal opozicijski politik Iškhan Saghateljan.

Skupina voditeljev 12 opozicijskih strank je obljubila, da bodo protesti potekali vsak dan, dokler Pašinjan ne bo predal oblasti prehodni vladi, ki naj bi organizirala predčasne volitve v času enega leta, zahteve povzema Radio Svobodna Evropa.

Nekdanji premier Vazgen Manukjan, ki ga opozicija vidi kot Pašinjanovega naslednika, je pozval vojsko, naj stopi na stran ljudstva. "Vsaka ura je pomembna," je poudaril.

Protestniki Pašinjanu očitajo neučinkovito ravnanje med šesttedensko vojno v Gorskem Karabahu, pripisujejo pa mu tudi odgovornost za gospodarsko krizo in trdijo, da ni kos varnostnim izzivom države. Pozive k njegovemu odstopu sta med drugim podprla tudi predsednik Armen Sarkisjan in patriarh Armenske pravoslavne cerkve.

Protestniki nameravajo vztrajati na ulicah do odstopa. Foto: Reuters
Protestniki nameravajo vztrajati na ulicah do odstopa. Foto: Reuters

Pašinjan ne namerava odstopiti

Pašinjan je pred protesti sporočil, da ne namerava zapustiti položaja. Protivladne proteste je označil za revolucijo elit, ki so izgubile privilegije, ko je Pašinjan po množičnih protestih prevzel oblast.

V soboto se je več tisoč Armencev pridružilo Pašinjanu na žalnem shodu za padle armenske vojake v Gorskem Karabahu, vendar je bilo tudi takrat slišati vzklike "Nikol, izdajalec!".

Premier se je znašel pod pritiskom javnosti po zmagi Azerbajdžana v šesttedenski vojni v Gorskem Karabahu. Armenija in Azerbajdžan sta po posredovanju Rusije 10. novembra podpisala sporazum, po katerem je Azerbajdžan osvojil dele ozemlja, ki so jih od leta 1990 nadzirali etnični Armenci. V spopadih je bilo na obeh straneh ubitih najmanj 6000 ljudi.