Azerbajdžanci proslavljajo prevzem nadzora nad okrajem Lacin. Foto: Reuters
Azerbajdžanci proslavljajo prevzem nadzora nad okrajem Lacin. Foto: Reuters

Kolona tovornjakov azerbajdžanske vojske je v okraj Lacin vstopila ponoči, pri tem pa so jo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spremljala vozila ruske vojske.
V zgodnjih jutranjih urah so azerbajdžanski vojaki že izobesili azerbajdžansko zastavo na upravni stavbi v Lacinu.

Armenija je v skladu z mirovnim dogovorom privolila, da bo Azerbajdžanu predala tri okraje, poleg Lacina še Agdam in Kalbadžar. Dogovor, ki je ustavil zadnje spopade med stranema v Gorskem Karabahu, je prinesel tudi namestitev okoli 2000 pripadnikov ruskih mirovnih sil, ki naj bi zagotavljali mir v regiji. Njihov mandat je pet let z možnostjo podaljšanja.

Alijev: Končali smo okupacijo

Številni Armenci so že zbežali z območij, ki so zdaj pod azerbajdžanskim nadzorom. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je danes v televizijskem nagovoru zadnje dogodke v Gorskem Karabahu označil kot "novo realnost".

"Sovražnika smo pregnali iz naše dežele. Znova smo vzpostavili ozemeljsko celovitost. Končali smo okupacijo," je še dejal.

Gorski Karabah se je odcepil od Azerbajdžana v vojni leta 1991 po razpadu takratne Sovjetske zveze. Vojaški spopadi so takrat zahtevali približno 30.000 smrtnih žrtev. Regija, kjer so imeli nadzor etnični Armenci, je takrat tudi razglasila samostojnost, ki pa je mednarodna skupnost, vključno z Armenijo, ni nikoli priznala.

Dogovor o ustavitvi spopadov sta Azerbajdžan in Armenija po zadnjih spopadih, ki so trajali šest tednov, ob posredovanju Rusije dosegla 9. novembra letos.