Pašinjana so protestniki pozivali k odstopu, kar pa premier zavrača. Foto: Reuters
Pašinjana so protestniki pozivali k odstopu, kar pa premier zavrača. Foto: Reuters

Šlo je za najbolj množičen protest proti vladi po podpisu mirovnega sporazuma z Azerbajdžanom pred slabim mesecem, s katerim so se končali spopadi v Gorskem Karabahu. Protestniki so Pašinjan označili za izdajalca, shoda pa so se udeležili tudi predstavniki vplivne Armenske apostolske cerkve.

Azerbajdžan je dogovor, pri katerem je posredoval ruski predsednik Vladimir Putin, razglasil za zmago, številni Armenci pa vladi očitajo, da je kapitulirala, ker se je odrekla ozemlju, ki je bilo desetletja pod armenskim nadzorom.

Pašinjana pozivajo k odstopu, kar pa premier zavrača.

Sorodna novica Armenci med zapuščanjem Gorskega Karabaha zažigajo domove

Manukjan: "Armenija se nikoli ne bo sprijaznila s tem sporazumom"

Skupina 17 armenskih opozicijskih strank za Pašinjanovega naslednika predlaga nekdanjega premierja Vazgena Manukjana, ki je to nekdanjo sovjetsko republiko pred 30 leti popeljal v neodvisnost.

74-letnik je na zborovanju dejal, da se Armenija nikoli ne bo sprijaznila s tem sporazumom, vendar nima druge izbire, kot da ga spoštuje. "V nasprotnem primeru to pomeni vojno s Turčijo in Azerbajdžanom," je opozoril.

Manukjan je dejal še, da si bo vlada pod njegovim vodstvom prizadevala za rešitev odprtih vprašanj v sporazumu v tesnem sodelovanju z Rusijo, ki je najpomembnejša zaveznica Armenije, še poroča DPA.