Avstrija je že večkrat kritizirala Bruselj, da stori premalo za preprečitev nezakonitih migracij. Foto: EPA
Avstrija je že večkrat kritizirala Bruselj, da stori premalo za preprečitev nezakonitih migracij. Foto: EPA

"Evropsko komisijo bomo v prihodnjih dneh obvestili, da bomo morali ta nadzor podaljšati," je v pogovoru za radio Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, dejal Karner in pojasnil, da je podaljšanje ukinitve schengenskih pravil nujno za boj proti nezakonitim migracijam. Nadzor nad mejami bo podaljšan od 11. maja, ko se bo iztekla trenutna prekinitev prostega pretoka ljudi prek meje.

Karner je pojasnil, da je bil v zadnjem letu velik migracijski pritisk, zato je bilo nujno nadaljevati nadzor na notranji schengenski meji z Madžarsko in Slovenijo. V zadnjem času se sicer število nezakonitih migracij zmanjšuje, kar je avstrijski notranji minister označil za posledico tega nadzora. Ta po njegovih besedah ostaja nujen za varnost avstrijskih državljanov, dokler ne deluje nadzor na zunanjih schengenskih mejah.

Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija zaznava "300-odstotni porast" nezakonitih migracij. "Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi," je poudaril. "Ker se moramo in se bomo pod vsakršnimi pogoji izognili razmeram, s kakršnimi smo se spoprijemali v zadnjih letih," je dodal. Avstrija bo zato po njegovih besedah ohranila nadzor in povečala pritisk na "tihotapsko mafijo".

Znotraj schengenskega prostora načelno ni stacionarnega nadzora na državnih mejah, a je množični prihod beguncev leta 2015 to spremenil. Več držav, med njimi Avstrija, je namreč takrat uvedlo nadzor na mejah. Sodišče Evropske unije je ta korak takrat dovolilo, a le za omejeno časovno obdobje oziroma dokler traja varnostna grožnja, s katero država utemeljuje vrnitev mejnega nadzora.

MZEZ odločitev obžaluje

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je namero Avstrije označilo za nesprejemljivo in jo obžalujejo. Ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

"Obžalujemo, da je Avstrija ponovno napovedala podaljšanje notranjega nadzora na meji s Slovenijo. Ravnanje je nesprejemljivo, na kar sosednjo državo kot tudi pristojne institucije EU-ja opozarjamo že dolgo. Ko bo Avstrija Evropski komisiji podala uradne razloge za ponovno podaljšanje nadzora na notranji meji v schengenskem območju, pa se bomo na to ustrezno odzvali," so sporočili iz Mladike.

Bruselj bo ocenil razloge za podaljšanje nadzora

Kot je v Bruslju pojasnila govorka Evropske komisije Anitta Hipper, morajo obvestilo Avstrije glede ponovnega podaljšanja nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko najprej prejeti in nato oceniti razloge zanj.

Vendar pa je stališče Evropske komisije glede tega vprašanja zelo jasno, je dodala in ob tem ponovno poudarila, da mora "nadzor na mejah ostati izreden, časovno strogo omejen in skrajni ukrep".

Na novinarsko vprašanje, kako namerava komisija ukrepati, pa je pojasnila, da z vsemi državami članicami obravnavajo dolgotrajne ponovne uvedbe mejnih kontrol. Ob tem je poudarila vlogo koordinatorja Evropske komisije, pristojnega za schengen, ki je imel številna srečanja z zadevnimi članicami, da bi razumel njihove potrebe in kaj bi bilo mogoče storiti.

Za odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah se je pred časom izrekla tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Evropska komisija se po njenih besedah pogovarja s članicami, ki izvajajo nadzor, in njihovimi sosedami, tudi s Slovenijo in Avstrijo, da bi našli drugačne načine zagotavljanja varnosti.

Podaljševanje vsake pol leta

Avstrija je nadzor na svoji meji z Madžarsko in Slovenijo od leta 2015 ves čas podaljševala, vsakič za novo zaporedno šestmesečno obdobje.

Nazadnje ga je Avstrija za pol leta podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos. Med razlogi za vnovično podaljšanje nadzora je Dunaj tedaj navedel povečanje migracijskih tokov, med drugim tudi zaradi vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU-ja ter dejavnosti organiziranih skupin tihotapcev.

Slovensko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo neutemeljena, saj Dunaj ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje. Ob tem je opozorilo na sodbo Sodišča EU-ja, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU-ja. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je že večkrat opozoril na znatno povečanje nezakonitih prehodov avstrijske meje in v zvezi s tem ostro kritiziral neodzivnost Bruslja, saj prebežniki pred vstopom v Avstrijo prečkajo več članic EU-ja, ne da bi jih pri tem kdo ustavil.

Avstrija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo