Trojica evropskih voditeljev želi Evropo
Trojica evropskih voditeljev želi Evropo "obraniti" pred migracijami. Foto: EPA

Nehammer je sporazum z Madžarsko in Srbijo podpisal, ker je azilni sistem Evropske unije po njegovih besedah neučinkovit. Članici Evropske unije Avstrija in Madžarska sta s podpisom poslali "jasen signal Bruslju", da je Srbija zaupanja vreden partner, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Gostitelju Aleksandru Vučiću se je na skupni novinarski konferenci zahvalil za njegov trud pri končanju "azilnega turizma", kot je označil prakso prihodov državljanov iz držav, ki imajo s Srbijo sklenjen brezvizumski režim, nato pa od tam nadaljujejo pot proti severu in zahodu Evrope.

V Srbijo 100 avstrijskih policistov

Nehammer je dejal, da bo Dunaj na srbske meje poslal 100 pripadnikov policije, varnostnim organom v Srbiji bo Avstrija pomagala tudi s tehnično opremo. V skladu z dogovorom bo Srbija s podporo partnerskih držav okrepila tudi nadzor na meji s Severno Makedonijo. Kot je dejal Vučić, želijo namreč "obrambno linijo premakniti na jug".

Srbski predsednik je dejal, da je letos v Srbiji še enkrat več prebežnikov kot lani. Največ prebežnikov po njegovih besedah prihaja iz Afganistana in Sirije, sledijo državljani Maroka, Burundija in Pakistana.

Avstrija bo v Srbijo poslala policiste. Foto: EPA
Avstrija bo v Srbijo poslala policiste. Foto: EPA

Vučić: Nočemo biti "parkirišče za nezakonite migrante"

Vučić je ob tem dejal, da Srbija noče biti "parkirišče za nezakonite migrante", a hkrati dodal, da imajo razumevanje in so pripravljeni pomagati tistim, ki so v stiski, še navaja Beta.

Potrdil je, da bo Srbija suspendirala brezvizumske režime z državami, od koder prihaja znatno število prebežnikov. Na sestanku naj bi se tudi dogovorili, da bodo prebežnike, ki nimajo možnosti pridobitve azila, izgnali v države izvora z leti iz Srbije, stroške zanje pa si bodo razdelile vse tri države.

Orban: "Srbija ščiti Avstrijo in Madžarsko"

Madžarski premier Viktor Orban je poudaril, da ima Srbija ključno vlogo pri regulaciji migracij, saj na ta način "ščiti Avstrijo in Madžarsko ter ostale države Unije". Po njegovih navedbah je bilo v sodelovanju s Srbijo letos ustavljenih 250.000 poskusov nezakonitih prečkanj meje.

Madžarski premier je poudaril, da je njegova država že pod velikim pritiskom zaradi prihoda beguncev iz Ukrajine, medtem ko je prišleke iz Srbije označil za migrante in pri tem izrekel kritiko na račun EU-ja, ki naj Budimpešti ne bi pomagala dovolj.

Po njegovih besedah je Madžarska od leta 2015 varovanju meje namenila 1,6 milijarde evrov, pri čemer je EU pokril le 1,2 odstotka celotnega zneska.

Sam je dejal, da verjame izključno v preprečevanje in ne upravljanje migracij. Če so prebežniki prepričani, da lahko prečkajo mejo, "potem bodo to tudi poskušali". "Ne moremo jih pričakati s plišastimi igračami in s cvetjem. Ves svet mora vedeti, da smo resne države, ki imajo svoje zakone in ki bodo storile vse, da jih spoštujejo," je še dodal Orban.