Foto: AP
Foto: AP

V Avstriji so se odločili za uvedbo t. i. varnostnega obdobja, ko se bodo morali vsi šolajoči se otroci trikrat tedensko testirati ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. Od rezultatov tega testiranja in stopnje okuženosti pa bodo nato odvisni nadaljnji ukrepi, je napovedal minister za izobraževanje Heinz Fassmann. Šole v Avstriji se bodo odprle 13. septembra, le na vzhodu države pa že teden dni prej.

Avstrijski šolarji so se že v prejšnjem šolskem letu redno samotestirali s hitrimi testi, tokrat pa bodo uporabili bolj natančne PCR-teste, s tem pa bodo rezultati testiranja bolj zanesljivi, je prepričan Fassmann.

Foto: AP
Foto: AP
Sorodna novica Ameriški obveščevalci ne morejo določiti izvora novega koronavirusa

Poleg tega bodo stopnjo okuženosti s koronavirusom merili tudi s preverjanjem odpadnih voda. Z vsemi temi ukrepi nameravajo preprečiti morebitno novo splošno zapiranje šol.

Po tritedenskem "varnostnem obdobju" bo nadaljnje testiranje odvisno od stopnje okuženosti – če bo sedemdnevna incidenca pod 100 na 100.000 prebivalcev, se bo testiranje izvajalo samo prostovoljno. Če bo incidenca med 100 in 199, bodo obvezni trije testi tedensko za necepljene in nošnja mask zunaj razreda. Pri še višji stopnji okuženosti pa bo treba predvsem v višjih razredih maske nositi tudi v razredih med poukom.

Trenutno je stopnja okuženosti v štirih avstrijskih zveznih deželah nad sto, v petih pa nižja. Stopnja okuženosti med otroki in mladostniki je precej višja kot v splošni populaciji, delež cepljenih pa ravno obratno, precej nižji.

Foto: AP
Foto: AP

V Franciji pospešujejo cepljenje otrok

Sorodna novica Študija: Učinkovitost cepiv Pfizerja in Moderne je proti delti z 91 padla na 66 odstotkov

Podobno je tudi v Franciji, čeprav je v tej državi že cepljenih več otrok kot na primer v Nemčiji. V Franciji se nameravajo proti širjenju covida-19 v šolah boriti predvsem s pospešenim cepljenjem šolarjev. Kot sta napovedala francoska ministra za izobraževanje in za zdravstvo Jean-Michel Blanquer in Olivier Veran bi po koncu poletnih počitnic začeli cepiti vse otroke, starejše od 12 let.

Vsi primerni naj bi še pred začetkom septembra dobili povabilo na cepljenje. Aktivni s temi pozivi naj bi bili še posebej v okoljih z nizko stopnjo precepljenosti, kar je povezano tudi s socialno pravičnostjo in zagotavljanjem enakih možnosti, poudarjajo v Parizu.

Konkretno naj bi po šolah hodile mobilne ekipe za cepljenje oz. bi dijakom omogočili prevoz do cepilnih centrov. Cepljenje bo sicer še vedno prostovoljno in šolarji, mlajši od 16 let, bodo za cepljenje potrebovali privolitev staršev oz. skrbnika. V Franciji je z najmanj enim odmerkom že cepljenih 57 odstotkov otrok, starih od 12 do 17 let, 33 odstotkov pa jih je že polno zaščitenih.