Foto: Reuters
Foto: Reuters

Center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC) je študijo izvedel na več tisoč zaposlenih v zdravstvenih ustanovah v šestih zveznih državah, da bi v realnih razmerah spremljali delovanje cepiv. Sodelujoče – skoraj vsi cepljeni so prejeli cepivo Pfizerja ali Moderne – so testirali tedensko in ob pojavu simptomov covida-19, da bi zaznali tako simptomatske kot asimptomatske okužbe.

Glede na raven okužb med cepljenimi in necepljenimi v času, ko so jih spremljali, je bila učinkovitost v prvotnem obdobju med sredino lanskega decembra in sredino aprila letos 91-odstotna. A v tednih do 14. avgusta, ko je močno prenosljiva delta postala prevladujoča, je učinkovitost padla na 66 odstotkov.

Avtorji poročila ob tem opozarjajo, da je treba upoštevati več dejavnikov, vključno s tem, da lahko učinkovitost cepiv v vsakem primeru s časom pada, ter da ocena o 66-odstotni učinkovitosti temelji na relativno kratkem obdobju proučevanja z malo okužbami.

Sorodna novica Poklukar: Ne rabimo razglasitve epidemije, pač pa zdravo kmečko pamet

"Čeprav te začasne ugotovitve nakazujejo zmerno zmanjšanje učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pri preprečevanju okužbe, ohranjeno dvotretjinsko zmanjšanje tveganja za okužbo poudarja nadaljnji pomen in koristi cepljenja proti covidu-19," so zapisali v poročilu, objavljenem na spletni strani.

Več študij je doslej že pokazalo, da je učinkovitost cepiv proti različici delta manjša, ocene tega padca pa se med njimi razlikujejo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Obenem pa zaščita pred resnim potekom bolezni glede na nedavno raziskavo CDC-ja na bolnikih v New Yorku ostaja stabilnejša in presega 90 odstotkov.

Britanski raziskovalci: Zaščita po cepljenju začne slabeti v šestih mesecih

Britanski raziskovalci so ugotovili, da zaščita, ki jo proti covidu-19 ponujata dva odmerka cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in AstraZeneca začne slabeti v štirih do šestih mesecih, kar poudarja pomen osvežitvenih odmerkov.

Zaščita, ki mesec dni po drugem odmerku cepiva Pfizerja znaša 88 odstotkov, pade na 74 odstotkov pet do šest mesecev po drugem odmerku.

Pri cepivu AstraZeneca zaščita pade s 77 na 67 odstotkov.

Raziskovalci so uporabili podatke več kot milijona uporabnikov aplikacije, pri tem pa so primerjali samoprijavljene okužbe cepljenih ljudi s primeri okužb med necepljenimi.

Raziskavo je opravilo podjetje ZOE, ki je omenjeno aplikacijo razvilo v sodelovanju z londonsko univerzo King's College. Sredstva je zagotovilo ministrstvo za zdravje in socialno pomoč.

Glavni raziskovalec Tim Spector je dejal, da bi v najslabšem primeru zaščita pri starejših ljudeh in zdravstvenih delavcih lahko padla pod 50 odstotkov do zime.

Združeno kraljestvo in druge evropske države za letos načrtujejo kampanjo osvežitvenih odmerkov. Najprej naj bi jih prejeli starejši in najranljivejši ljudje.

Kako učinkoviti sta cepivi Pfizer in Moderna?