Ekipa Zelenih: Alma Zadić je prva z desne strani. Foto: Twitter Zelenih
Ekipa Zelenih: Alma Zadić je prva z desne strani. Foto: Twitter Zelenih

Avstrijska konservativna ljudska stranka (ÖVP) pod vodstvom Sebastiana Kurza in Zeleni pod vodstvom Wernerja Koglerja so v sredo dosegli dogovor o oblikovanju koalicijske vlade. Kurz se tako vrača na kanclerski položaj, Zeleni pa vstopajo prvič v avstrijsko zvezno vlado. V novi vladi bo poleg kanclerja in podkanclerja še 13 ministrov in dva državna sekretarja. Deset ministrov bo iz vrst ÖVP-ja, trije pa iz vrst Zelenih, med njimi Alma Zadić.

Alma Zadić je v Avstriji leta 2007 končala študij prava in potem prakso opravljala na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Izobraževanje je potem nadaljevala na univerzi Columbia v ZDA, doktorirala pa znova v Avstriji.

Sorodna novica Kurz dosegel dogovor z Zelenimi, ki bodo prvič del zvezne vlade

Po vrnitvi iz ZDA je sedem let delala kot odvetnica. Leta 2017 je bila izvoljena za poslanko stranke Pilz, na letošnjih volitvah pa je kandidirala kot članica Zelenih. Zdaj bo, kot kaže, naredila še korak naprej in postala najmlajša avstrijska pravosodna ministrica do zdaj. Takrat je dejala, da njen vstop v parlament ni velik korak le zanjo, temveč za vse ljudi, ki so prišli v Avstrijo, ki niso rojeni v tej državi.

Avstrijski mediji poročajo, da jo čaka zahtevna naloga, sploh ker je bila v preteklosti zelo kritična do dela tožilstva, še posebej do sektorja za gospodarski kriminal in korupcijo, na čelu katerega je Christian Pilnaceku.

Kot Jutarnji list navaja poročanje N1, je bila zaradi svojega rodu večkrat deležna verbalnih napadov, med drugim ji je član Ljudske stranke Johann Rädler med razpravo o zaščiti uslužbencev tajne službe leta 2018 očital: "Nisi v Bosni, ne mešaj stvari." Pozneje je dejal, da ni mislil nič slabega in da ima z BiH-om "številne pozitivne stične točke".

Po objavi njene nominacije za ministrico ta teden so avstrijski desničarji izrazili ostro nasprotovanje, pri čemer so navedli njeno poreklo in versko pripadnost. Teleskop piše, da njeno imenovanje ni pod vprašajem, saj uživa veliko podporo vodilnih v stranki Zelenih, ki bodo prvič v zgodovini postali del zvezne avstrijske vlade.

Vodja svobodnjakov kritičen do Zadićeve
Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer je v odzivu na sklenitev koalicije med Ljudsko stranko in Zelenimi dejal, da gre za očiten premik kanclerja Sebastiana Kurza v levo. "Še nikoli ni bila nobena vlada kadrovsko tako levičarska kot druga vlada Kurza," je ocenil Hofer.

Po njegovem mnenju Alma Zadić ne more biti ministrica za pravosodje, ker da je bila obsojena. Zadićeva je bila namreč novembra obsojena na prvi stopnji zaradi razžalitve nekega desničarskega študentskega združenja. Ob fotografiji, na kateri se pozdravljajo z nacističnim pozdravom, je zapisala, da ne bi smelo biti strpnosti do neonacistov, fašistov in rasistov. Sodišče ji je prisodilo 700 evrov kazni zaradi klevete. Sodba sicer še ni pravnomočna, Zadićeva pa se je pritožila.

Za desničarje je "kriminalna muslimanka", ki bo v Avstriji uvedla "šeriatsko pravo". Številni jo pošiljajo "nazaj, od koder je prišla". Taki so bili odzivi pod tvitom, ki ga je objavil vodja tirolskih svobodnjakov Markus Abwerzger in v katerem se je podobno kot Hofer spraševal o tem, ali Zadićeva z obsodbo zaradi razžalitve lahko postane pravosodna ministrica, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.