Mejni prehod Špilje (Spielfeld) oziroma Šentilj na slovenski strani je največji mejni prehod med Avstrijo in Slovenijo. Avstrijci so napovedali, da ne bodo dovolili novega begunskega vala. Foto: EPA
Mejni prehod Špilje (Spielfeld) oziroma Šentilj na slovenski strani je največji mejni prehod med Avstrijo in Slovenijo. Avstrijci so napovedali, da ne bodo dovolili novega begunskega vala. Foto: EPA
Špilje
Prizor iz februarja 2016. Pripadnika slovenske vojske vodita skupino prebežnikov proti mejnemu prehodu z Avstrijo, Špilju. Foto: Reuters

Vajo je konec prejšnjega tedna napovedal avstrijski notranji minister Herbert Kickl. Več sto vojakov in policistov bo 25. junija, ko Slovenija praznuje dan državnosti, prikazalo, kako ustaviti veliko skupino beguncev. V Špilju na avstrijskem Štajerskem, na slovenski strani je Šentilj, imajo sicer Avstrijci postavljeno obsežnejšo infrastrukturo za zaščito meje, vključno z ograjami, tako da begunci nimajo prav veliko manevrskega prostora.

"Smo tako blizu meje, da je to slovenski problem, in ne avstrijski," je ob tem dejal Kickl, ki prihaja iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ). Tudi obrambni minister Mario Kunasek (FPÖ) je izrazil podporo vaji. "Kar se je dogajalo leta 2015, se ne sme ponoviti," je povedal.

Kickl: Avstrija ne bo dopustila novega begunskega vala
Na vaji bo sodelovala tudi nova enota za varovanje meje, imenovana Puma, ki jo bo sestavljalo 600 pripadnikov varnostnih sil. V vsaki zvezni deželi bo ena skupina te enote, katere pripadniki se bodo po potrebi v 24 urah lahko zbrali na enem mestu. Celotna enota bo v celoti vzpostavljena šele septembra, v Špilju pa bo njen del prikazal pripravljenost za ukrepanje. Kot je povedal Kickl, so na vajo povabili tudi policiste vseh avstrijskih dežel, da bi pokazali odločenost Dunaja, da v Avstriji ne bodo dopustili novega begunskega vala. Poleg tega želijo, da bi videli, kako poteka takšno ukrepanje.

Slovenska policija: Letos iz Avstrije le 13 vrnjenih migrantov
Slovenska policija je na Twitterju v odzivu zapisala, da je bila s predlogom vaje seznanjena. "Izrazili smo nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem kot tudi samim konceptom vaje. Število migrantov, ki vstopajo v Avstrijo iz Slovenije, ni tolikšno, da bi zahtevalo take vaje," so navedli. Kot so sporočili za časopis Delo, so letos iz Avstrije prejeli samo 13 vrnjenih migrantov.

Vodja avstrijskega kriminalističnega urada Franz Lang je medtem pojasnil, da na dan naštejejo 30 poskusov nezakonitega prehoda meje. Prihodov je po njegovih besedah malo predvsem po zaslugi hrvaškega dobrega varovanja zunanje meje EU-ja. Kickl in Lang sta zavrnila navedbe, da avstrijska vlada z opozorili o novih begunskih tokovih pretirava. "To se dogaja na Balkanu," je povedal minister. Dodal je, da državam ob balkanski begunski poti, ki niso v Evropski uniji, Dunaj ne želi groziti, in poudaril, da bi sodelovanje koristilo tudi njim.