Avstrijska pošta je zbirala in prodajala osebne podatke treh milijonov državljanov. Foto: Reuters
Avstrijska pošta je zbirala in prodajala osebne podatke treh milijonov državljanov. Foto: Reuters

Po navedbah Addenduma je pošta drugim podjetjem za ciljno trženje prodala osebne podatke ‒ imena, naslove, starost in spol ‒ treh milijonov avstrijskih potrošnikov.

Za 2,2 milijona ljudi so predali tudi podatke o političnih preferencah. Te podatke je pošta prodajala političnim strankam, ki so lahko tako predvolilne kampanje bolje prilagodile potencialnim podpornikom.

Avstrijska pošta je z osebnimi podatki državljanov trgovala že vse od leta 2001, za kar so uporabljali lastni sistem in vzpostavili tudi spletno trgovino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Addendum navaja primer, kako je pošta zbirala in prodajala naslove bivanja. Pri spremembi naslova bivališča pošta prebivalce obvesti, da lahko podatek uporabi za prodajo, ne vpraša pa jih za dovoljenje, saj to po zakonodaji ni potrebno. Kdor se s prodajo podatkov o naslovu bivanja ne strinja, mora tako sam jasno izraziti nasprotovanje. Addendum poudarja, da letno kraj bivanja zamenja okoli 300.000 Avstrijcev, in opozarja, da vsi niti ne preberejo, kaj se z njihovimi podatki lahko zgodi.

Zagovorniki varstva osebnih podatkov menijo, da gre za podobno afero, kot je bil škandal s Cambridge Analytica, ki je zbirala in obdelovala podatke, ki jih je pridobila prek Facebookovih profilov brez vednosti uporabnikov.

Skupina za varstvo osebnih podatkov potrošnikom svetuje, naj vložijo pritožbo na urad za varstvo osebnih podatkov. Foto: Reuters
Skupina za varstvo osebnih podatkov potrošnikom svetuje, naj vložijo pritožbo na urad za varstvo osebnih podatkov. Foto: Reuters

Epicenter Works: Početje v nasprotju z evropsko zakonodajo

Skupina za varstvo osebnih podatkov Epicenter Works je ocenila, da je početje Avstrijske pošte v nasprotju z evropsko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. "Škandal je, da je Avstrijska pošta zbirala in prodajala domnevna politična stališča potrošnikov brez njihovega vedenja in dovoljenja," je dejal predstavnik Epicentra Works Wolfie Christl.

Posameznikom so svetovali, naj se obrnejo na pošto in dosežejo izbris svojih osebnih podatkov ali vložijo pritožbo na urad za varstvo osebnih podatkov, ki bo moralo nato razsoditi, ali je početje Avstrijske pošte dovoljeno ali ne.

Avstrijska pošta: "S prodajo ni nič narobe"

Avstrijska pošta se je po kritikah odzvala, da s prodajo ni nič narobe in da je osebne podatke v skladu z avstrijsko zakonodajo dovoljeno prodajati. "Posebne karakteristike se zbirajo na tak način in dovoljeno je, da se uporabijo izključno v tržne namene," je v sporočilu za javnost zapisala pošta.

Avstrijska pošta kotira na dunajski borzi, je pa večinsko v lasti države.