Facebook naj bi te podatke posredoval okrog 60 podjetjem, med drugim Amazonu, Applu, Blackberryju, HTC-ju, Microsoftu in Samsungu, čeprav je zagotovil, da tega ne bo več počel. Foto: Reuters
Facebook naj bi te podatke posredoval okrog 60 podjetjem, med drugim Amazonu, Applu, Blackberryju, HTC-ju, Microsoftu in Samsungu, čeprav je zagotovil, da tega ne bo več počel. Foto: Reuters

O novi aferi Facebooka je v nedeljo poročal New York Times, in sicer, da naj bi Facebook z izdelovalci komunikacijskih naprav delil zasebne podatke uporabnikov oziroma podjetjem posredoval podatke o prijateljih uporabnikov na Facebook, in to brez njihovega dovoljenja. Zasebne podatke uporabnikov naj bi brez posredovali okoli 60 izdelovalcem komunikacijskih naprav, med njimi Huaweju, Amazonu, Applu in Microsoftu.

Po poročanju BBC-ja je Facebook zdaj potrdil, da ima s kitajskimi podjetji res sklenjen dogovor o izmenjavi podatkov uporabnikov, da pa je dogovor namenjen izboljšanju uporabniške izkušnje na različnih telefonih.

Facebook za zlorabe ni vedel
Podpredsednik Facebooka, pristojen za partnerstva produktov, Ime Archibong je zatrdil, da so informacije o prijateljih uporabnikov postale dostopne na napravah šele, ko so se uporabniki odločili, da delijo informacije s prijatelji. Ni jasno, kaj je s tem želel zanikati, saj se uporabniki niso odločili, da informacije, razen s prijatelji, delijo še s Samsungom, Applom, Amazonom, Blackberryjem, HTC-jem, Microsoftom in drugimi.

Archibong je dejal, da so proizvajalcem naprav dali dostop zato, da lahko zgradijo različice Facebooka, ki delujejo na različnih telefonih ali operacijskih sistemih. Partnerska podjetja pa naj bi podpisala pogodbo, da informacij o uporabnikih ne smejo uporabiti za nič drugega kot to. Ob tem je zagotovil, da na Facebooku ne vedo, da bi katero od podjetij zlorabilo informacije.

Facebook v senci afere Cambridge Analytica
Spomnimo, Facebook ni vedel niti tega, da je Cambridge Analytica zlorabila podatke o uporabnikih v politične namene za kampanjo Donalda Trumpa. Škandal o tem še vedno odmeva in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg od marca naprej zagotavlja, da se podoben pripetljaj ne bo ponovil, saj da imajo uporabniki v rokah odločitev o tem, kaj se dogaja z njihovimi informacijami.

Nova pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Barbara Underwood je zagotovila, da bo urad pod njenim vodstvom še naprej preiskoval dejavnosti Facebooka, ki zadevajo zasebnost uporabnikov, saj New York Times opozarja, da številna vprašanja ostajajo brez odgovora.

Vodilni demokrat v protimonopolnem pododboru odbora za pravosodje v predstavniškem domu ameriškega kongresa David Cicilline je dejal, da je Zuckerberg, kot kaže, lagal kongresu, ko je trdil, da imajo uporabniki popoln nadzor nad tem, kdo vidi njihove podatke na Facebooku. Zahteval je novo preiskavo. Demokratski senator iz Connecticuta Richard Blumenthal pa je opozoril, da poročanje New York Timesa kaže na dodaten razlog, da je nujno treba sprejeti zakon o zaščiti zasebnih podatkov po vzoru Evrope.