Hekerji so vdrli v najmanj 50 milijonov računov uporabnikov Facebooka. Foto: Reuters
Hekerji so vdrli v najmanj 50 milijonov računov uporabnikov Facebooka. Foto: Reuters

Napad so odkrili v torek in o njem obvestili tudi FBI. Kot je povedal Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka, je ekipa družbenega omrežja "odkrila varnostno težavo, ki je prizadela skoraj 50 milijonov računov". "To jemljemo zelo resno," je dejal in dodal, da je bila "napaka odpravljena v četrtek zvečer".

V družbi so pojasnili, da so napadalci izkoristili pomanjkljivosti orodja "View As" oziroma Poglej kot, ki uporabnikom pokaže, kako njihov račun vidijo drugi. Tako so pridobili dostop do računov.

"Ali so bili računi ali informacije zlorabljeni, moramo še ugotoviti," je na blogu zapisal vodja varnosti pri podjetju Guy Rosen. Pridobili naj bi podatke na samih računih, kot sta spol, kraj bivališča. Za zdaj pa v družbi domnevajo, da niso zlorabili gesel. "Zasebnost in varnost uporabnikov sta nam izjemno pomembni in žal nam je, da se je to zgodilo," je še dodal Rosen.

Padec vrednosti delnic
Razkritje je že vplivalo na vrednost delnic Facebooka, ki je v eni uri padla za tri odstotke, na spletni strani navaja agencija Reuters.

Zaupanje uporabnikov v Facebook je sicer že okrnjeno zaradi afere z britanskim svetovalnim podjetjem Cambridge Analytica, ki je pridobilo podatke 87 milijonov uporabnikov. Zaradi škandala je Facebook tarča več preiskav ameriških in britanskih regulatorjev.