Ustavno sodišče je ugotovilo, da so bili tarča zakona muslimani. Foto: EPA
Ustavno sodišče je ugotovilo, da so bili tarča zakona muslimani. Foto: EPA

Sodišče je sporočilo, da bi lahko zakon povzročil marginalizacijo muslimanskih deklic, poroča BBC. Zavrnilo je tudi argument vlade, da bi lahko prepoved dekleta obvarovala pred družbenimi pritiski sošolcev. Po mnenju sodišča je zakon kaznoval napačne ljudi.

Če je to potrebno, mora država sprejeti zakonodajo, ki bi bolje preprečevala nadlegovanje na podlagi spola ali vere, še ugotavlja ustavno sodišče.

Razveljavljeni zakon ni določal, da so prepovedane naglavne rute, ampak je prepovedoval "verska oblačila, ki so povezana s pokrivanjem glave", otrokom do 10. leta starosti. Takrat je sicer vlada sama sporočila, da se zakon ne nanaša na pokrivala, ki jih nosijo dečki sikhi, ali judovske čepice. Sodišče je ugotovilo, da so bila tarča zakona muslimanska pokrivala.

"Selektivna prepoved se nanaša izključno na muslimanske deklice in jih zato na diskriminatoren način ločuje od preostalih učencev," je dejal predsednik sodišča Christoph Grabenwarter.

Minister za izobraževanje Heinz Fassman je po odločitvi sodišča dejal: "Obžalujem, da se deklice ne bodo imele priložnosti prebiti skozi izobraževalni sistem, ne da bi bile podvržene prisili".

Na zakon se je pritožila avstrijska Islamska verska skupnost, ki je odločitev pozdravila. "Enakih priložnosti in tega, da se deklice in ženske v naši skupnosti odločajo same, se ne doseže s prepovedmi," so sporočili.

Ljudska stranka vztrajala pri prepovedi

Zakon je bil sprejet v času prejšnje koalicijske vlade, v kateri sta sodelovali konservativna Ljudska stranka in skrajno desni svobodnjaki.

Kancler Sebastian Kurz je leta 2018, ko so zakon predlagali, dejal, da je njegov namen "soočiti se s kakršnim koli razvojem vzporednih družb v Avstriji".

Takratni podpredsednik avstrijske vlade, skrajno desni Heinz Christian Strache, pa je dejal, da želi vlada zaščititi mlada dekleta pred političnim islamom.

Trenutna vlada, v kateri sodelujeta Ljudska stranka in Zelena stranka, pa je nameravala podaljšati prepoved naglavnih rut za otroke do 14. leta starosti.

Program koalicije določa, da bi morali otroci odraščati "s čim manj prisile", kot edini primer pa navaja le nošenje naglavne rute.