Domačini in turisti so se na Elizejskih poljanah v Parizu v soboto zvečer umaknili policistom. Foto: AP
Domačini in turisti so se na Elizejskih poljanah v Parizu v soboto zvečer umaknili policistom. Foto: AP

Babica umrlega 17-letnika Nahela Nadia je pozvala h koncu nemirov. "Ne želimo, da uničujejo trgovine, avtobuse in šole," je dejala za BFM TV. "Nahela izkoriščajo kot izgovor. Želim, da se stvari umirijo."

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo razmerah nocoj razpravljal s premierko in nekaterimi člani vlade. Francosko notranje ministrtvo je napovedalo, da bo tudi to noč na ulicah po državi za varnost skrbelo 45 tisoč policistov.

Več kot 700 aretacij

Do tretje ure zjutraj je bilo po državi prijetih 486 ljudi, je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin in dodal, da se razmere glede na prejšnje noči nekoliko umirjajo. "Nekoliko mirnejša noč zaradi odločnega ukrepanja naših varnostnih sil," je zapisal Darmanin. Do jutra so našteli 719 aretacij.

Darmanin je še dodal, da je za mir in varnost tudi v noči na nedeljo skrbelo 45.000 policistov, torej enako število kot v noči na soboto. Dodatne sile pa so poslali v Lyon, Grenoble in Marseille, kjer so protestniki v petek zvečer zažigali avtomobile, uničevali smetnjake in ropali trgovine.

Oblasti so sporočile, da bodo ponoči na ulice Pariza znova poslale 7000 policistov.

Vincent Jeanbrun. Foto: Reuters
Vincent Jeanbrun. Foto: Reuters

Napadli dom župana na obrobju Pariza

Veliko pozornosti je vzbudil nočni incident, ko so neznanci napadli hišo Vincenta Jeanbruna, župana L'Hay-les-Roses, ene izmed manjših občin na obrobju Pariza. Ob tem sta bila poškodovana njegova žena in otrok.

Jeanbrun je sporočil, da se je v njegovo hišo ponoči zaletel avtomobil. Povedal je še, da sta bila v incidentu ranjena njegova žena in eden izmed otrok, medtem ko sta skušala pobegniti. "Preteklo noč smo dosegli mejnik groze in sramote," je na Twitterju še poudaril župan Vincent Jeanbrun in dejanje označil za strahopeten poskus umora.

Elizejske poljane zavzeli policisti

Tudi preteklo noč je v Parizu in na sosednjih območjih za red skrbelo 7000 policistov, aretirali pa so več kot sto ljudi. Policisti so okrepili varovanje ene največjih mestnih znamenitosti, Elizejskih poljan, saj se je po družbenih omrežjih razširil poziv k shodu na tej aveniji. Običajno živahno avenijo so zavzeli policisti, ki so preverjali ljudi in zavarovali izložbe trgovin.

Uničenje Foto: Reuters
Uničenje Foto: Reuters

V Marseillu uporabljen solzivec

Znova je bilo najbolj napeto v Marseillu, kjer je policija proti protestnikom uporabila solzivec in se na ulicah borila z mladimi nasilneži. Do polnoči pa je bilo tako v Marseillu kot Lyonu po trditvah oblasti manj incidentov – v Marseillu so aretirali 56 izgrednikov, v Lyonu pa 21. O spopadih so poročali iz Nice in Strasbourga.

Preteklo noč je bilo po vsej državi na delu 45.000 policistov. Foto: EPA
Preteklo noč je bilo po vsej državi na delu 45.000 policistov. Foto: EPA

Nemiri tudi v Lozani

Nemiri so se v soboto razširili tudi v sosednjo Švico. V Lozani se je po navedbah policije na shodu v odziv na dogajanje v Franciji zbralo več kot sto mladih, v izgredih pa so poškodovali več trgovin. Policisti so aretirali sedem ljudi, med njimi šest mladoletnikov.

V petih dneh so protestniki zažgali 2000 vozil, izropali, uničili ali požgali pa več kot 700 restavracij in trgovin. Ranjenih je bilo več kot 200 policistov. Povprečna starost aretiranih je 17 let.

Po vsej državi so sicer prepovedani protestni shodi, javni promet v večernih urah je ustavljen, ponekod je v veljavi tudi policijska ura. Predsednik države Emmanuel Macron je zaradi nemirov preložil državniški obisk v Nemčiji, na katerega bi se moral kot prvi francoski predsednik po 23 letih odpraviti danes.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Franciji.

Najstnika pokopali v soboto

Nemiri so izbruhnili po smrti 17-letnega Nahela v pariškem predmestju Nanterre. Med nadzorom prometa ga je ustrelil policist. Najstnika, ki je imel alžirske in maroške starše, so v soboto na zasebni pogrebni slovesnosti pokopali. Pred mošejo v Nanterru se je zbrala velika množica ljudi, številni so vzklikali: "Pravico za Nahela!" 38-letni policist je bil obtožen naklepnega uboja in ostaja v pridržanju.

Zaradi napetih razmer v Franciji so nekatere evropske države, tudi Slovenija, pozvale svoje državljane, naj se izogibajo območij, kjer divjajo protesti. Organizatorji kolesarske Dirke po Franciji trdijo, da je za varnost kolesarjev poskrbljeno in da so v stalni povezavi z oblastmi, a pojavlja se tudi zaskrbljenost, ker bo Francija jeseni gostila svetovno prvenstvo v ragbiju, prihodnje poletje pa tudi olimpijske igre.

Nemiri v Franciji se nadaljujejo