Še vedno je brez elektrike približno 5000 odjemalcev.

Regijski centri za obveščanje so bili obveščeni o 58 dogodkih in so za sanacijo posledic na terenu aktivirali 36 prostovoljnih in tri poklicne gasilske enote. Foto: BoBo
Regijski centri za obveščanje so bili obveščeni o 58 dogodkih in so za sanacijo posledic na terenu aktivirali 36 prostovoljnih in tri poklicne gasilske enote. Foto: BoBo

Na Štajerskem je čez noč brez elektrike ostalo več tisoč odjemalcev. Zaradi podrtih dreves je že v ponedeljek izpadlo napajanje z električno energijo na celotnem območju Elektra Maribor in Elektra Celje.

"Vse ekipe so bile ves dan na terenu in se trudile najti in odpraviti čim več napak. Hkrati pa so se sodelavci trudili zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo, s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev," so sporočili iz Elektra Maribor.

Gibanje po gozdovih, kje je glavnina okvar, je nevarno

Čez noč je ostalo brez napajanja z električno energijo približno 5000 odjemalcev med Pohorjem in Kozjakom, nekaj manjših območij na Ptuju in Halozah ter na območju Poljčan in Zbelovega.

Ekipe Elektra Maribor so na terenu že od zgodnjega jutra. "Sodelavcem na območjih z več napakami so že prišli na pomoč sodelavci iz drugih delov, ki jih snežna ujma ni tako prizadela. Gibanje po gozdovih, kje je glavnina okvar, je sicer zaradi loma vej in dreves izredno nevarno. Vsi se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času, da se vsem odjemalcem zagotovi oskrba z električno energijo," so poudarili v podjetju.

Do 12. ure je ekipam Elektra Maribor uspelo odpraviti velik del napak, ne glede na to pa je brez napajanja z električno energijo še 3000 odjemalcev, in sicer največ na Pohorju, Kozjaku in na Pragerskem, so sporočili.

Na Celjskem je bilo zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves na območju Elektra Celje ob 6. uri brez elektrike še vedno 1822 odjemalcev, ob 12. uri pa še nekoliko več, in sicer skupno 1925 odjemalcev na celotnem omrežju Elektra Celje. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih.

Elektro Celje svetuje odjemalcem, naj se izognejo poškodovanim območjem. Prav tako naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Še vedno zaprta cesta iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope

Cestne službe na Koroškem nadaljujejo s pluženjem in čiščenjem cest. Okoli 15. ure so se delavci enote Voc Koroška prebili do prelaza Radelj, cesto iz Slovenj Gradca proti Kopam bodo širili v sredo, prav tako se bodo po napovedih v sredo prebili še do Ribniške koče, je za STA povedal vodja enote Voc Koroška Aleksander Celan.

Na cesti od Radelj ob Dravi proti mejnemu prehodu na prelazu Radelj je bilo ogromno podrtih dreves, zato je bila cesta v ponedeljek in danes zaprta. "Do prelaza smo se prebili danes okoli 15. ure," je povedal Celan.

Uradno je, tudi po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste, še vedno zaprta cesta iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope. A je po Celanovih besedah sicer prevozna, vendar je preozka, zato bodo v sredo cesto širili še s snežno frezo.

"Ostaja pa še zaprta cesta Ribnica na Pohorju–Ribniška koča, danes smo se prebili do planinske koče Pesnik, jutri pa nadaljujemo proti Ribniški koči do parkirišča. Preostale državne ceste na Koroškem so normalno prevozne," je povedal vodja cestno-vzdrževalne baze Voc Koroška Celan, ki je tudi vodja poslovne enote Voc Koroška, ki spada pod okrilje družbe Voc Celje.

Po Celanovih podatkih je na prelazu Radelj okoli 70 centimetrov snega, na Kopah ga je skupno en meter, podobno je na Ribniški koči. Koncesionar Voc Celje sicer na Koroškem pluži 256 kilometrov državnih cest.

Največ težav zaradi snega na Štajerskem

Podružnična osnovna šola Ojstrica zaprta tudi v sredo

Še vedno je ponekod na Koroškem prekinjena tudi oskrba z električno energijo. Opoldne, ko je bilo na celotnem območju Elektra Celje skoraj 2000 odjemalcev brez elektrike, je bilo na Koroškem brez elektrike še 372 odjemalcev Elektra Celja, in sicer na širših območjih Remšnika, Vuhreda, Vuzenice in Dravograda. Po zadnjih podatkih Elektra Celje je bilo ob 14.15 na celotnem območju, ki ga pokriva to podjetje, brez električne energije še 1044 odjemalcev.

V občini Dravograd bo danes in jutri zaprta podružnična osnovna šola Ojstrica, pouk bodo izvedli na daljavo. "Tako smo se dogovorili, potem pa bomo videli, če se bodo razmere umirile in se bodo lahko vse hribovske ceste normalno splužile, se bo šola odprla za pouk," je za STA povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

Ponoči sicer po dolinah na Koroškem ni zapadlo zelo veliko novega snega. Je pa sneg zelo težak, zaradi česar so se in se še podirajo drevesa, težave so zato na cestah in pri distribuciji električne energije. Zaradi odstranjevanja podrtih dreves je zaprtih več cest, med drugim proti prelazu Radelj in iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope.

Ponoči je bilo največ težav na območju Kaple, kjer so prebivalci še vedno brez električne energije in telefonskega signala, poleg tega pa je trenutno zaradi podrtih dreves največ težav v občinah Ravne na Koroškem, Prevalje in Muta.

Noč je prinesla dodatno obilno sneženje

Tudi drugje po državi bodo čez dan nadaljevali sanacijo posledic včerajšnjega sneženja z močnim vetrom. Čez cestišča se je po do zdaj zbranih podatkih podrlo več kot 163 dreves. Zaradi podrtega drevja in obilnega snega je bilo zaprtih tudi nekaj cest, poroča center za obveščanje.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Čez prelaze Korensko sedlo in Jezerski vrh so obvezne verige. Cesta čez prelaz Ljubelj je na avstrijski strani zaprta.

Omejeno obratovanje smučišč na Pohorju

Zaradi obilice snega je omejeno obratovanje smučišč na Pohorju. Na Kopah, kjer imajo več kot en meter snega in v ponedeljek niso obratovali, trenutno deluje samo vlečnica Sedlo, druge proge vzpostavljajo. Slabo je prevozna tudi cesta na Kope. Tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju, kjer je do 1,5 metra snega, niso odprte vse proge.

Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo, ki upravlja smučišče Kope, je povedal, da je cesta iz Slovenj Gradca proti Kopam zelo slabo prevozna zaradi podrtih dreves in veliko snega.

V ponedeljek je bilo tako precej težav s prevozi otrok v šole v naravi, ki so jo ta teden načrtovali na Kopah. "Težava je bila v neprevozni cesti, ampak stanje se je nato vzpostavilo in so vsi varno nameščeni," je dejal Paradiž.

Tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju danes obratujejo z omejitvami. Smučarska povezava Bellevue-Areh danes ne bo odprta, in sicer zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo s snegom obtežena drevesa.

V gorah velika nevarnost proženja snežnih plazov

Na višjih nadmorskih višinah je v zadnjem tednu zapadlo ogromno snega, nastajale so tudi klože. Agencija za okolje zato opozarja, da je nevarnost snežnih plazov v večjem delu gora nad 1500 metri višine velika, nižje pa znatna. Za severozahod je izdano oranžno vremensko opozorilo. Snežni plazovi lahko nastajajo tudi na neobičajnih mestih. Za danes in sredo dopoldne je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo za severozahod države, za pozneje pa je izdala rumeno opozorilo.

V ponedeljek je ob obilnem sneženju močno pihal vzhodni do severovzhodni veter, ki je prenašal sneg na zahodna in južna pobočja, nastajale so številne klože. "Že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz, plazovi se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano," so opozorili na Arsu. Snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne. Če je v dolini snega ponekod malo, pa je situacija nekaj sto metrov višje lahko povsem drugačna, so poudarili.

Po napovedih vremenoslovcev ta teden ni pričakovati več novega obilnejšega sneženja, bo pa še vedno pihal severovzhodnik, ki se bo konec tedna znova okrepil in bo znova prenašal sneg. "Ohladilo se bo, to pa pomeni, da se bo 3. stopnja nevarnosti ohranila dalj časa. Če se po četrtku podajate na sneg, izbirajte položnejša, neplazovita pobočja, izogibajte se strmih grap, grebenov in ostanite pod gozdno mejo, kjer je veter imel manjšo moč. Tudi pri severnih sosedih je obilneje snežilo, zato so razmere tam podobne," so sporočili z Arsa.

Danes bodo padavine od vzhoda znova zajele vso državo, po nižinah bo povečini deževalo. Vremenoslovci opozarjajo na nevarnost snegoloma in proženje snežnih plazov v visokogorju.

Na Kredarici je bila danes zjutraj snežna odeja debela 285 centimetrov, na Voglu 155, v Ratečah 86, v Kočevju 65, na Katarini nad Ljubljano so namerili 46 centimetrov, v Celju in Postojni pa po 19 centimetrov snega, kažejo podatki Arsa.