Zagovorniki neodvisnosti so protiizgredno policijo napadli z barvami. Foto: Reuters
Zagovorniki neodvisnosti so protiizgredno policijo napadli z barvami. Foto: Reuters

Zagovorniki neodvisnosti so že v noči s petka na soboto v spalnih vrečah prespali v parkih Barcelone, da bi preprečili shod v podporo španski policiji. Osrednja oblast v Madridu je lani z namenom preprečitve referenduma v Barcelono napotila špansko policijo. V nasilnem posredovanju policije se je po navedbah katalonskih oblasti poškodovalo skoraj tisoč ljudi.

Separatisti so na shodu več ur prepevali slogane, med drugim "brez pozabe, brez odpuščanja". Skupina zamaskiranih separatistov je protiizgredno policijo napadla z jajci in barvo. Sočasno je potekal protest podpornikov enotnosti, ki so vzklikali "Naj živi Španija!". Prav tako je v mestu po poročanju Al Džazire potekal shod policistov in podpornikov, ki zahtevajo boljše plače.

Katalonska policija je večkrat preprečila spopad med skupinama. Aretirali so šest ljudi. 14 posameznikov je dobilo lažje poškodbe.

Močno za neodvisnost, a z nizko udeležbo
Referendum 1. oktobra je španska vlada označila za nezakonit, katalonski separatisti pa so ga pozdravili. Sicer je katalonsko neodvisnost podprlo kar 90 odstotkov volivcev, vendar je bila volilna udeležba le 42-odstotna: delno zaradi bojkota nasprotnikov neodvisnosti, delno pa zaradi nasilnega posredovanja policije.

Zaradi vloge pri organizaciji referenduma in naknadne razglasitve neodvisnosti je v priporu ali prostovoljnem izgnanstvu več katalonskih političnih voditeljev, med njimi nekdanji predsednik Carles Puigdemont in podpredsednik Oriol Junqueras, ki je napovedal kandidaturo na evropskih volitvah prihodnje leto.