Poškodovana nalepka s špansko in katalonsko zastavo ter napis
Poškodovana nalepka s špansko in katalonsko zastavo ter napis "svoboda za Jordije" - referenca na aretirana politika Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta še pred izvedbo referenduma. Foto: Reuters
Na ulicah Barcelone se je v soboto zbralo skoraj pol milijona protestnikov. Foto: Reuters
Puigdemont ne popušča in Madrid obtožuje fašističnih metod iz obdobja Francove diktature. Foto: Reuters

Španska vlada je v soboto na izredni seji odločila, da bo razpustila vlado v Kataloniji in spremenila pristojnosti parlamenta v Barceloni, v pol leta pa tam tudi izvedla regionalne volitve. Na njih Puigdemont ne bo smel nastopiti niti ne bo smel predlagati kandidatov.

Puigdemont je grožnje Madrida označil za napad na demokracijo in "najhujše napade po Francovi diktaturi" in napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta. Po njegovih besedah je španska vlada v Kataloniji izvedla državni udar.

Ali Puigdemontu grozi aretacija?
Če bi Katalonija razglasila neodvisnost, bi njenemu premierju Carlesu Puigdemontu grozila takojšnja aretacija. Španski generalni državni tožilec Jose Manuel Maza je namreč potrdil poročanje medijev, da njegov urad pripravlja predlog za uvedbo kazenskega postopka proti Puigdemontu zaradi "upora".

Špansko generalno državno tožilstvo bi postopek sprožilo, če bi 54-letni Puigdemont v prihodnjih dneh razglasil neodvisnost Katalonije, je povedal Maza. Po njegovih besedah je zaradi "resnosti kaznivega dejanja logično in skoraj nujno", da ob morebitni razglasitvi neodvisnosti Puigdemonta in morda tudi druge člane vlade nemudoma aretirajo in pripeljejo v preiskovalni zapor. Španska zakonodaja za upor predvideva do 30 let zaporne kazni.

Množični protest v Barceloni
Na ulicah Barcelone se je v soboto zbralo 450.000 zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so protestirali proti španski vladi in zahtevali izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza, obtožena spodbujanja protestnikov k oviranju španske policije.

Ta je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem, ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Dastis: Posnetki so bili lažni
Medtem je v intervjuju za BBC španski zunanji minister Dastis dejal, da je španska policija med referendumom 1. oktobra uporabila zgolj "omejeno silo", in zatrdil, da so bili številni posnetki, ki prikazujejo nasilje policije, "lažni". "Mislim, da ni bilo nobene brutalne situacije," je dejal Dastis o spopadih med policijo in Katalonci na dan referenduma. "Številne od teh fotografij so se izkazale za lažne. Če je bilo kaj uporabe sile, je bila ta omejena in ni bila namerna, ampak izzvana."

Dastis je sicer priznal, da čisto vsi posnetki vseeno niso mogli biti zmanipulirani, je pa vztrajal, da nekateri "nedvomno so", in dodal, da je videl "veliko alternativnih dejstev in lažnih novic" o referendumu, na katerega je Madrid poslal na tisoče dodatnih pripadnikov policije in civilne garde.