Mamila, kot je kokain, ekstremno ojačajo nagrajevalne mehanizme v možganih, to pa lahko vodi v zasvojenost. Foto: Pixabay
Mamila, kot je kokain, ekstremno ojačajo nagrajevalne mehanizme v možganih, to pa lahko vodi v zasvojenost. Foto: Pixabay

V Evropski uniji zasežejo rekordno količino kokaina, v letu 2017 je ta po podatkih Evropskega centra za spremljanje mamil in zasvojenosti z mamili znašala 140,4 tone.

Sorodna novica Štiri milijone Evropejcev redno uživa kokain

Letos so v okviru programa ZN-a za nadzor zabojnikov (PCC) zasegli več kot 77 ton kokaina, ki je izviral iz latinskoameriških držav, je za belgijski dnevnik Le Soir dejal belgijski koordinator projekta Bob Van den Berghe.

Belgija vstopna točka

Program Združenih narodov PCC pomaga državam pri preprečevanju nedovoljene trgovine po morju, v Latinski Ameriki deluje v približno 15 državah, vključno s pristanišči v Braziliji, Panami, Surinamu in Peruju, ki so pomembna središča za izvoz kokaina, proizvedenega v regiji.

Podatki, ki temeljijo samo na pošiljkah, zaseženih v pristaniščih, kjer deluje omenjeni program, kažejo, da je Belgija vodilna vstopna točka za kokain, ki je bil poslan v Evropo. Samo v belgijsko pristanišče Antwerpen je bilo leta 2018 namenjenih 50 ton kokaina.