Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po poročanju nemške agencije DPA se je zbralo več kot 100.000 ljudi, na ulicah so tudi številni policisti in vojaki.

Protesti so bili tudi po drugih beloruskih mestih, pridržali naj bi okoli 200 ljudi. V Minsku so varnostne sile proti protestnikom uporabile zvočne granate in gumijaste naboje, v Lidi pa solzivec.

Beloruski državni mediji o protestih ne poročajo, oblasti pa so zaprle vse postaje podzemne železnice v Minsku, da bi preprečile prihod ljudi. Prav tako ne delujejo mobilna omrežja, s čimer želijo ljudem preprečiti, da bi se dogovarjali, kje se dobijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tihanovska v samoizolaciji

"Danes je poseben dan," je sporočila vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska iz Litve, kamor se je zatekla po avgustovskih volitvah. Po srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, ki je imel pozitiven izvid testa na novi koronavirus, je sicer zdaj v samoizolaciji.

Danes se je namreč iztekel rok, ki ga je Tihanovska dala Lukašenku za izpustitev političnih zapornikov, odstop in razpis novih volitev. Ker Lukašenko tega ni storil, je za ponedeljek ljudi pozvala k splošni stavki oziroma naj ostanejo doma.

"Pot ne bo lahka," je opozorila sodržavljane, ki že od volitev 9. avgusta protestirajo proti Lukašenku. Ta je na volitvah zmagal, a opozicija trdi, da niso bile pravične.

Politična kriza v Belorusiji: policija z zastraševalnimi bombami