Protesti potekajo od začetka avgusta. Foto: Reuters
Protesti potekajo od začetka avgusta. Foto: Reuters

Na fotografijah in videoposnetkih je videti večje skupine ljudi, ki gredo proti središču glavnega mesta. Nekaj protestnikov so začeli tepsti pripadniki policije in jih odvlekli v manjše avtobuse.

Po podatkih organizatorjev se je na ulicah Minska zbralo več kot 100.000 večinoma mirnih protestnikov. Glede na navedbe beloruske organizacije za človekove pravice Vjasna so policisti na protestih pridržali 150 ljudi, med njimi 20 novinarjev.

Proti demonstrantom naj bi varnostne sile uporabile tudi vodne topove, šokgranate in solzivec, poroča beloruski spletni portal tut. "Vsaj v Minsku so uporabili vodne topove in šokgranate," je potrdila govorka notranjega ministrstva Olga Čemodanova.

Glede pridržanja novinarjev pa so oblasti sporočile, da so želeli le preveriti njihove dokumente.

Opazovalci ocenjujejo, da je bilo tokratno zatrtje protestov najnasilnejše v zadnjih tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah opazovalcev so v Minsku v času protestov danes znova izklopili mobilni internet. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA želijo oblasti s tem preprečiti, da bi se protestniki dogovorili o trasi protestov. V mestu so ob tem tudi zaprli več postaj podzemne železnice, da ljudje ne bi mogli priti na proteste.

Tokratni konec tedna je že deveti zapored, ko v Belorusiji potekajo množični protesti proti Lukašenku. Izbruhnili so po spornih predsedniških volitvah, na katerih je Lukašenko uradno osvojil šesti zaporedni mandat. Opozicija trdi, da so bile volitve prirejene in da je na njih dejansko zmagala 38-letna Svetlana Tihanovska, ki je zdaj v izgnanstvu v tujini.