Po podatkih ministrstva se je v nedeljo protestov udeležilo približno 8000 ljudi. Opazovalci pa ocenjujejo, da se je demonstracij samo v prestolnici Minsk udeležilo več deset tisoč ljudi.

Protestnica v Minsku. Foto: EPA
Protestnica v Minsku. Foto: EPA

To je bil že deseti konec tedna, ko so v Belorusiji protestirali proti avtoritarnemu voditelju. Policija je tokrat aretirala manj ljudi kot prejšnji teden, ko so pridržali več kot 700 ljudi.

Opozicija zahteva odhod Lukašenka
Protesti v državi redno potekajo že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je dosedanji predsednik Lukašenko, ki velja za zadnjega diktatorja v Evropi, po uradnih podatkih osvojil že šesti mandat. Opozicija dvomi v volilne izide in trdi, da so bili prirejeni. Po njihovem mnenju je prava zmagovalka volitev 38-letna Svetlana Tihanovska, ki se je umaknila v Litvo.

Ultimat opozicije Lukašenku, naj do 25. oktobra izpusti vse zapornike in odstopi
Opozicija je v ponedeljek sporočila, da so medtem iz zapora izpustili še enega političnega zapornika. Politični svetovalec Vitali Škljarov je po novem v hišnem priporu, so danes sporočili iz štaba opozicije. Poteza oblasti naj bi sledila po ultimatu Tihanovske Lukašenku, naj do 25. oktobra izpusti vse zapornike in odstopi. Že ta konec tedna so v hišni pripor izpustili odvetnika opozicijske aktivistke Marie Kolesnikove.