Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bela hiša je sporočila, da je Biden govoril z voditelji Kanade, Nemčije, Italije, Japonske, Poljske, Romunije, Združenega kraljestva in Francije, pa tudi zavezništva Nato, Evropske komisije in Evropskega sveta.

Ameriški predsednik jim je zagotovil, da ZDA kljub izpadu sredstev iz proračuna še naprej podpirajo Ukrajino. Ameriški kongres je v soboto sicer sprejel zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade do 17. novembra in s tem preprečil blokado, vendar sprejeti predlog ne vključuje pomoči Ukrajini v višini šestih milijard dolarjev.

Sorodna novica Biden Kijevu: Ne bomo vam obrnili hrbta. Moskva: Na Zahodu se povečuje izčrpanost.

ZDA so po navedbah Reutersa doslej za Ukrajino namenile 113 milijard dolarjev vojaške, gospodarske in humanitarne pomoči.

Biden je podobna zagotovila že v ponedeljek podal tudi Kijevu. V Rusiji so se odzvali, da tudi v ZDA "narašča izčrpanost" zaradi "nesmiselnega sponzoriranja kijevskega režima".

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta po pogovorih na družbenem omrežju X zapisala, da so zaveznice v pogovorih potrdile polno podporo Ukrajini.

"Smo enotni in pripravljeni zagotoviti dodatno vojaško opremo ter finančno in politično podporo Ukrajini. Mir in varnost v Ukrajini sta enaka miru in varnosti v Evropi," je zapisal Michel.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem pogovor ocenila kot produktiven in dodala, da evropska podpora Ukrajini ostaja neomajna. Pri tem je izpostavila nov predlog makrofinančne pomoči v višini 50 milijard evrov, načrte o dobavi milijona nabojev Ukrajini do marca 2024 in ukrepe EU-ja za zagotovitev popolne odgovornosti za ruske zločine nad Ukrajinci.

Ruski brezpilotni letalnik iranske izdelave. Foto: Reuters
Ruski brezpilotni letalnik iranske izdelave. Foto: Reuters

Ukrajinska vojska sestrelila 29 ruskih letalnikov

Ukrajinska vojska je sporočila, da je njihova zračna obramba sestrelila 29 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave in manevrirno raketo, ki naj bi jo ruske sile izstrelile iz zasedenega polotoka Krim.

"Ruski okupatorji so ponoči napadli Ukrajino z 31 brezpilotnimi letalniki šahed in manevrirno raketo Iskander-K," so sporočile ukrajinske zračne sile in navedle, da so raketo in 29 letalnikov sestrelile nad pokrajino Mikolajiv na jugu države in nad osrednjo pokrajino Dnipropetrovsk.

V septembru je ruska vojska nad Ukrajino po podatkih ukrajinske medijske in svetovalne skupine Defense Express skupno izstrelila več kot 500 iranskih letalnikov tipa šahed, kar je rekordno število. Rusija iranske brezpilotne letalnike, katerih izdelava je razmeroma poceni, po navedbah francoske tiskovne agencije AFP uporablja za izčrpavanje ukrajinske zračne obrambe.

V Kijevu ob tem opozarjajo, da Rusija znova krepi napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, podobno kot lani pred zimo. Takrat je brez oskrbe z vodo in elektriko za daljša obdobja ostalo več milijonov ukrajinskih gospodinjstev.

Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Zelenski: Ukrajina bo kmalu članica Unije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek po srečanju zunanjih ministrov EU-ja v Kijevu izrazil prepričanje, da bo Ukrajina že v bližnji prihodnosti postala članica povezave.

"Vsi vemo, da je samo vprašanje časa, kdaj bo Ukrajina postala članica EU-ja," je v večernem videonagovoru dejal Zelenski.

Pri tem je po zasedanju ministrov EU-ja, ki se se v ponedeljek prvič doslej sešli zunaj ozemlja Unije, dodal: "Torej je srečanje v EU-ju dejansko že potekalo," poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajina, ki se že več kot 19 mesecev brani pred rusko agresijo, ima status kandidatke za članstvo v EU-ju od junija lani. Prizadeva si, da bi pristopna pogajanja z Unijo začela še letos, je dejal Zelenski in dodal, da bo Kijev izpolnil vse zahteve Evropske komisije.

Zunanji ministri držav članic EU-ja so v ponedeljek med zgodovinskim obiskom v Kijevu poslali znak podpore Ukrajini. To je bilo prvič, da so se predstavniki vseh 27 držav EU-ja srečali zunaj Evropske unije.

Ministri so razpravljali o tem, kako najbolje pomagati Ukrajini v času vojne.