Biden pri vojaški in finančni podpori Ukrajini ostaja neomajen. Foto: Reuters
Biden pri vojaški in finančni podpori Ukrajini ostaja neomajen. Foto: Reuters

"Nikakor, pod nobenimi pogoji, ne smemo dovoliti, da bi se podpora ZDA Ukrajini prekinila. Lahko zagotovim Kijevu, da bo dogovor sprejet, da bomo stvari opravili," je dejal o nadaljnjem financiranju vojne v Ukrajini. "Našim ukrajinskim zaveznikom želim zagotoviti, da lahko računajo na našo podporo. Ne bomo jim obrnili hrbta."

ZDA so Ukrajini, odkar je Rusija februarja lani začela obsežno invazijo, namenile že približno 46 milijard dolarjev vojaške pomoči, Biden pa je kongres zaprosil za dodatnih 24 milijard dolarjev. V zadnjih mesecih je Washington Kijevu poslal najsodobnejšo opremo, vključno z raketami dolgega dosega in tanki abrams, piše BBC.

Brez šestih milijard pomoči za Ukrajino

Biden je v soboto zvečer podpisal zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade, potem ko sta ga sprejela oba domova kongresa. A skrajni republikanci v predstavniškem domu kongresa, kjer ima njihova stranka večino, so na pozive nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa zavračali potrditev tega predloga. Nato so ga izglasovali, a v njem ni predvidenih šestih milijard dolarjev pomoči za Ukrajino.

Skrajni republikanci namreč vse glasneje nasprotujejo nadaljevanju vojaške pomoči Kijevu in kritizirajo Bidnovo politiko do vojne v Ukrajini.

Kijev za nadaljevanje boja proti ruski vojski nujno potrebuje ameriško in evropsko pomoč. Foto: Reuters
Kijev za nadaljevanje boja proti ruski vojski nujno potrebuje ameriško in evropsko pomoč. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Belo hišo sicer obiskal pred devetimi dnevi, ko mu je Biden obljubil neomajno podporo. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je ob zapletih v Washingtonu sporočilo, da "se tok ameriške pomoči ne bo spremenil", saj v kratkem pričakujejo še za tri milijarde dolarjev humanitarne in vojaške pomoči, priznali pa so, da bi bili lahko zaradi zapletov v ZDA okrnjeni trenutni programi.

Le en ukrajinski poslanec, Oleksij Gončarenko, je priznal, da neodobritev novega financiranja ZDA Kijevu povzroča sive lase, piše BBC. "Dogovor v ameriškem kongresu je alarm, ne le za nas, ampak tudi za Evropo," je dejal.

Da je "zaskrbljen" zaradi odločitve ameriškega kongresa, je dejal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. "Ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, a ena stvar je jasna – za nas, Evropejce, ruska agresija na Ukrajino predstavlja eksistencialno grožnjo, zato se moramo primerno odzvati," je dejal.

Kuleba: "Le incident"

Zelenski je v večernem nagovoru dejal le, da "nič ne more ustaviti ukrajinskega odpora". "Ukrajina si poskuša z dvostranskimi pogovori zagotoviti nadaljnjo pomoč ZDA za obrambo pred rusko agresijo," pa je v Kijevu sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "ZDA razumejo, da je v Ukrajini na kocki veliko več kot le Ukrajina. Gre tudi za stabilnost in predvidljivost sveta," je dejal in izrazil prepričanje, da bodo našli potrebne rešitve. Po njegovih besedah je namreč to, kar se je v soboto zgodilo v ameriškem kongresu, le incident.

Moskva: Narašča izčrpanost

Glede izpada pomoči za Ukrajino v ameriškem kongresu pa so se oglasili tudi v Moskvi.
"Izčrpanost zaradi tega konflikta – izčrpanost zaradi popolnoma nesmiselnega sponzoriranja kijevskega režima – bo v različnih državah, tudi v ZDA, naraščala," je sporočil predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov in ocenil, da bo ta izčrpanost "privedla do razdrobljenosti političnega establišmenta". Kljub temu je napovedal, da bo Washington še naprej vpleten v konflikt v Ukrajini.