Josep Borrell. Foto: EPA
Josep Borrell. Foto: EPA

Zaostrovanje napetosti med Zahodom in Rusijo zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini ter evropska varnostna arhitektura sta bili osrednji temi neformalnih pogovorov v Brestu, pristaniškem mestu v Bretanji, na skrajnem severozahodu Francije, znanem po mornariškem oporišču.

Smo na pomembni prelomnici, ko se bo pokazalo, ali je Unija politična igralka, je poudaril Borrell. EU se je po njegovih besedah pripravljen odzvati na vsakršno agresijo, a naravna pot delovanja je zanj pot dialoga in pogajanj. Pripravljen je na nadaljnji dialog z Rusijo, a ne za ceno svojih vrednot, je dodal Borrell.

Trenutke okoliščine zahtevajo največjo mogočo enotnost in ministri so danes opredelili deset točk skupnega stališča, ki sicer niso nič novega, sta povedala Borrell in gostitelj srečanja, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

EU potrjuje solidarnost z Ukrajino

EU v okviru teh desetih točk zavrača poskuse Rusije po oblikovanju vplivnih sfer v Evropi in potrjuje temeljna načela evropske varnosti, opredeljena v pariški listini ter helsinški sklepni listini. Potrjuje tudi solidarnost z Ukrajino in vzhodnimi članicami, ki jih po mnenju Unije ogroža Rusija.

Moskvo poziva k umiritvi razmer, obenem pa ponavlja opozorilo, da bodo kakršni koli nadaljnji agresiji nad Ukrajino sledili ukrepi, vključno s sankcijami, ki jih bodo uskladili s partnerji. Nadaljevali bodo tudi priprave nadaljnjih sankcij v tesnem sodelovanju s podobno mislečimi partnericami.

Članice so se tudi strinjale, da bodo okrepile sodelovanje z ZDA, zvezo Nato ter Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pri čemer naj bi glavno usklajevalno vlogo igral Borrell.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je začel v ponedeljek v Ženevi s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, v četrtek pa so se o tem pogovarjali na Dunaju v okviru Ovseja. Preboja ni bilo.

Francoski zunanji minister Le Drian je povedal, da bosta z nemško kolegico Annaleno Baerbock v prihodnjih dneh skupaj obiskala Ukrajino. Nemška zunanja ministrica bo odpotovala v državo prva, sledil pa bo tudi skupen obisk.

Logar poudaril usklajen pristop članic EU-ja

Na pogovorih v Brestu je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je poudaril pomen vključenosti EU-ja v pogovore in usklajenega pristopa vseh njenih članic v okviru različnih mednarodnih organizacij, predvsem Nata in Ovseja.

Ministri so razpravljali tudi o odnosih s Kitajsko in možnosti uporabe večplastnega pristopa do te države, v skladu s katerim je Kitajska hkrati partnerica ter gospodarska in sistemska tekmica.