V tokratni nesreči je umrlo devet ljudi, veliko jih je pogrešanih. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
V tokratni nesreči je umrlo devet ljudi, veliko jih je pogrešanih. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Za brodolom so oblasti izvedele, ko je Iračanka v mokrih oblačilih z rešilnim jopičem poiskala pomoč obalne straže v kraju Karaburun.

Obalna straža je dodala, da je plovilo potonilo ob obali pokrajine Izmir, potem ko je kmalu po izplutju vanj začela vdirati voda. Kot poroča Reuters, sicer ni znano, kam je čoln plul in od kod točno je prišel.

Nadaljuje se akcija iskanja in reševanja pogrešanih. Na čolnu naj bi bilo okoli 35 prebežnikov.

Leta 2015 je morje med Turčijo in Grčijo prečkalo na sto tisoče prebežnikov, nato pa je Ankara te ljudi začela zaustavljati v skladu s sporazumom z EU-jem.

V Turčiji trikrat več prebežnikov kot v EU-ju
Turčija je bila ena glavnih izhodiščnih točk za več kot milijon ljudi, ki so leta 2015 ozemlje EU-ja dosegli po morju. Med njimi so številni bežali pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu in v Afriki. V Turčiji je trenutno več kot tri milijone sirskih beguncev in do 300.000 Iračanov.

Leta 2017 je po daljši in nevarnejši poti iz severne Afrike do Italije prišlo 172.301 prebežnik, kar je manj kot polovica števila ljudi, ki so na ta način prišli v Italijo leto prej. Leta 2016 je v to državo namreč prišlo 362.753 prebežnikov, leta 2015 pa celo 1,015.078, kažejo podatki ZN-a.