Državljani Bolgarije so najrevnejši v EU-ju. Foto: EPA
Državljani Bolgarije so najrevnejši v EU-ju. Foto: EPA

Vrednost bolgarskega državnega premoženja je bila ob padcu komunizma leta 1989 ocenjena na 40 milijard dolarjev. Ko se je začela privatizacija tega premoženja, so pogosto nepregledne postopke kmalu začeli spremljati očitki o korupciji in mahinacijah.

Privatizacija je tako v očeh navadnih prebivalcev Bolgarije, ki 13 let po pridružitvi države EU-ju še vedno veljajo za najrevnejše državljane Unije, postala sinonim za korupcijo, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Do novembra 2018 se je v državno blagajno skupaj nateklo 18,7 milijarde levov, kar je približno 9,5 milijarde evrov, je ta teden podatke državne privatizacijske agencije povzel časnik 24 časa.

Do konca leta 2018 je tako Bolgarija privatizirala nekaj več kot dve tretjini državnega premoženja, a novi lastniki državi za pridobljeno premoženje še vedno dolgujejo okoli milijardo levov, kar pomeni približno pol milijarde evrov.

V okviru privatizacije je bilo 174 poslov sklenjenih s tujimi vlagatelji. Ti med drugim prihajajo iz Nemčije, Belgije, Grčije, Avstrije, Španije in Rusije.

Novi generalni državni tožilec Gešev, za katerim je v zadnjih tednih več odmevnih racij, je zdaj napovedal temeljito revizijo privatizacijskih postopkov, ki jo bo vodila kar državna varnostno-obveščevalna služba Dans.

Z revizijo se strinjajo tako v vladajoči konservativni stranki GERB premierja Bojka Borisova kot tudi opozicijski socialisti in stranka turške manjšine DPS. "Kar naprej zastavljamo vprašanja o tem, kako je bila država s privatizacijo barbarsko oropana," je povedal namestnik vodje poslanske skupine GERB-a Krasimir Velčev.