Podjetja se bojijo, da bodo z novimi ukrepi prikrajšana za delovno silo v poklicih, v katerih primanjkuje delavcev. Foto: EPA
Podjetja se bojijo, da bodo z novimi ukrepi prikrajšana za delovno silo v poklicih, v katerih primanjkuje delavcev. Foto: EPA

Migracije so ena najpomembnejših tem v britanski politiki že več kot desetletje in so v mnogočem tudi botrovale izstopu države iz Evropske unije, saj so zagovorniki odhoda trdili, da bodo imeli večji nadzor nad migracijsko politiko.

Kljub izstopu pred skoraj štirimi leti se številke do zdaj niso drastično spremenile, ampak so rekordne, zato so vladajoči konservativci, ki so bili med najbolj gorečimi zagovorniki brexita, pod vse večjim pritiskom pred predvidenimi volitvami prihodnje leto.

Novembra razkrite številke za lansko leto so pokazale, da so neto migracije v Veliko Britanijo dosegle rekordno vrednost 745.000 in tudi letos ostajajo na visoki ravni, pri čemer je razlika v primerjavi s preteklimi leti, da večina priseljencev prihaja iz držav, kot so Indija, Nigerija, Kitajska, in ne več iz Evropske unije kot prej.

Britanski premier Rishi Sunak je strankarskim kolegom obljubil večji nadzor nad priseljevanjem in napovedal nekatere ukrepe, ki pa so naleteli na kritike podjetij in sindikatov, saj naj bi prizadele zasebni sektor in javni zdravstveni sistem, ki se oba spopadata z velikim pomanjkanjem delovne sile.

"Priseljevanje je preveliko. Danes sprejemajo radikalne ukrepe, da bi ga zmanjšali," je dejal Sunak.

Spor s podjetji in sindikati

Britanski notranji minister James Cleverly je dejal, da bi lahko z novimi ukrepi število priseljencev zmanjšali za 300.000.

Konservativna vlada je med drugim napovedala, da bo dvignila prag minimalne plače za tuje kvalificirane delavce na 38.700 funtov letno z zdajšnjih 26.200 funtov, pri čemer bodo izvzeti zdravstveni in socialni delavci.

Drugi ukrepi med drugim prepovedujejo tujim zdravstvenim delavcem, da z njihovimi vizumi pripeljejo družinske člane, zvišujejo zdajšnja doplačila, ki jih morajo priseljenci plačevati za uporabo zdravstvenih storitev, za 66 odstotkov in povečujejo minimalni dohodek za družinske vizume.

Kot piše Reuters, bi lahko ukrepi sprožili nove spore z lastniki podjetij, ki imajo v zadnjih letih veliko težave pri zaposlovanju delavcev zaradi majhnega britanskega trga dela in konca prostega gibanja iz EU-ja po brexitu.