Rokavski preliv je letos prečkalo 2950 ljudi. Foto: EPA
Rokavski preliv je letos prečkalo 2950 ljudi. Foto: EPA

Britanska vlada bo v kratkem, predvidoma v torek, sprejela novo zakonodajo, s katero želi omejiti število prebežnikov, ki prihajajo v državo. Sunak se je namreč znašel pod pritiskom poslancev iz svoje konservativne stranke, ki želijo preprečiti prihode prosilcev za azil v državo. Ustavljanje majhnih čolnov bo tako eden prvih vladnih ukrepov.

Kot piše Al Džazira, je ministrica za notranje zadeve Suella Braverman nedavno dejala, da je edina pot v Veliko Britanijo tista, ki je "varna in zakonita". Sunak je dodal, da nova zakonodaja pomeni korak k izpolnitvi njegove obljube, da bo "enkrat za vselej ustavil čolne". "Nezakonite migracije niso poštene do britanskih davkoplačevalcev, niso poštene do tistih, ki sem prihajajo zakonito, in ni prav, da se kriminalnim tolpam dovoli, da nadaljujejo svojo nemoralno trgovino," je dodal. "Odločen sem izpolniti svojo obljubo, da čolni ne bodo več prihajali."

Glede na novo zakonodajo bodo zavrnili prošnje za azil vsem, ki v Veliko Britanijo prispejo z majhnimi čolni. Prepovedali pa naj bi jim tudi vrnitev v primeru, če bodo izgnani.

Premier Sunak je pod pritiskom svojih poslancev, naj zaostri protipriseljensko zakonodajo. Foto: EPA
Premier Sunak je pod pritiskom svojih poslancev, naj zaostri protipriseljensko zakonodajo. Foto: EPA

Sporen ukrep selitve v Ruando

Že lani je takratni premier Boris Johnson sklenil dogovor o pošiljanju več deset tisoč ljudi, ki so zbežali iz Afganistana, Sirije ali drugih držav, v katerih divja vojna, v Ruando, ki je od Otoka oddaljena več kot 6400 kilometrov. A prvi načrtovani let za deportacijo v Ruando je v zadnjem hipu preprečila sodna odredba, ki jo je izdalo Evropsko sodišče za človekove pravice, zato o tem ukrepu še poteka pravna bitka.

Višje sodišče v Londonu je decembra lani odločilo, da gre za zakonit ukrep, nasprotniki pa so se na to razsodbo pritožili. Po veljavni zakonodaji imajo prosilci za azil pravico ostati v državi in pravico, da sodišče obravnava njihov primer.

Po zadnjih podatkih britanskega notranjega ministrstva je letos Rokavski preliv prečkalo 2950 ljudi, lani pa se je na to pot odpravilo približno 45.000 ljudi.

Zadnje poteze vlade so kritizirali predstavniki organizacij za človekove pravice, ki dvomijo, ali so sploh skladne z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Christina Marriott, predstavnica Rdečega križa, jih je tako označila za "zelo skrb vzbujajoče". "Ministrstvo za notranje zadeve na podlagi lastnih raziskav ve, da bo to le malo pripomoglo k ustavitvi ljudi, ki tvegajo svoja življenja, da bi prišli v varno državo. Pogosto prebežniki rečejo, da ne poznajo britanskega azilnega sistema, zato zaostrovanje zakonodaje ni učinkovita strategija," je dejala.