Prebežniki se na pot prek Rokavskega preliva podajajo v gumijastih čolnih. Foto: Reuters
Prebežniki se na pot prek Rokavskega preliva podajajo v gumijastih čolnih. Foto: Reuters

Vlada v Londonu namerava tistim prebežnikom, ki bodo na Otok prišli nezakonito, omejiti pravico do prošnje za azil in jim trajno prepovedati vrnitev v državo.

V skladu z osnutkom zakona bo vsakomur, ki ga bodo po nevarni poti čez Rokavski preliv deportirali, prepovedan ponovni vstop v Združeno kraljestvo. Za deportacije prebežnikov bi bil pristojen britanski notranji minister. Deportacije naj bi imele prednost pred pravico posameznika do prošnje za azil, čeprav bodo veljale izjeme za mlajše od 18 let, tiste z resnimi zdravstvenimi težavami in tiste, ki jim grozi "resna in nepopravljiva škoda".

Predlog zakona omogoča pridržanje nezakonitih priseljencev brez varščine ali sodne presoje v prvih 28 dneh pridržanja do deportacije. Uvaja tudi letno zgornjo mejo za število beguncev, ki jih bo Združeno kraljestvo sprejelo in bodo v državo prišli po varnih in zakonitih poteh. To mejo bo določil britanski parlament.

Prebežnike bi nemudoma vrnili v domovino ali varno tretjo državo, kot je Ruanda, navaja predlog, njihove pravice do pravnih sredstev pa bi nova zakonodaja drastično omejila.

Trenutno imajo prosilci za azil, ki prispejo v Veliko Britanijo, pravico zaprositi za zaščito na podlagi Konvencije ZN-a o beguncih in Evropske konvencije o človekovih pravicah.

"Enkrat za vselej bomo prevzeli nadzor nad našimi mejami," je poudaril britanski premier Rishi Sunak. Kot je zapisal v britanskem tabloidu Sun, bo nova zakonodaja ljudem dala jasno vedeti, da jih bodo odstranili iz Velike Britanije, če bodo v državo vstopili nezakonito.

Premikanje mej mednarodnega prava

Notranja ministrica Suella Braverman je poudarila, da bo nova zakonodaja ustavila čolne, ki na desettisoče ljudi pripeljejo na britansko obalo.

V članku časopisa Telegraph pred predstavitvijo nove zakonodaje je še zapisala, da sta si s premierjem neutrudno prizadevala pripraviti zakonodajo, ki bo delovala. "Premaknila sva meje mednarodnega prava, da bi rešila to krizo," je ob tem priznala ministrica.

Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) je sporočil, da so "globoko zaskrbljeni" zaradi načrtov, ki bodo britanskemu notranjemu ministru dali zakonsko pristojnost, da deportira vse migrante, ki nezakonito vstopijo v državo. Predlog zakona, katerega namen je ustaviti migrante, bo pomenil prepoved azila, so opozorili pri ZN-u in pozvali k "bolj humanim" rešitvam.

"Zakonodaja, če bo sprejeta, bo pomenila prepoved azila – ukinitev pravice do iskanja zaščite v Združenem kraljestvu za tiste, ki prihajajo nezakonito, ne glede na to, kako resnična in prepričljiva je njihova prošnja, in brez upoštevanja njihovih individualnih okoliščin," je opozoril UNHCR.

S predlaganimi rešitvami bi prosilcem za azil, ki potrebujejo varnost, odrekli zaščito in jim celo onemogočili, da bi predstavili svoj primer. "To bi bila očitna kršitev konvencije o statusu beguncev," so opozorili. "Večina ljudi, ki bežijo pred vojno in preganjanjem, preprosto ne more priti do potrebnih potnih listov in vizumov. Varnih in 'zakonitih' poti nimajo na voljo," še opozarja UNHCR.

Nevarno pot izbralo na desettisoče ljudi

Od leta 2018, ko so prebežniki zaradi francoskih represivnih ukrepov v pristanišču Calais in predoru pod Rokavskim prelivom začeli ožino med Francijo in Veliko Britanijo prečkati s čolni, je po tej nevarni poti na Otok prišlo že skoraj 88.000 ljudi.

Po podatkih vlade v Londonu je lani v Združeno kraljestvo na malih plovilih prispelo rekordnih 45.755 ljudi, leto prej pa 28.526. Letos so zaznali že več kot 3000 tovrstnih prebežnikov.

V začetku so med prebežniki prevladovali državljani Irana in Iraka, v letih 2020 in 2021 so zaznali porast števila migrantov iz Afganistana, Eritreje, Sirije, Sudana in Vietnama, lani pa je bilo največ Albancev. Po dogovoru med Tirano in Londonom je njihovo število močno upadlo.