Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska meteorološka agencija je zaradi obsežnih poplav in močnih vetrov razglasila opozorilo najvišje stopnje, ki pomeni, da so ogrožena tudi življenja.

Več sto opozoril pred poplavami še vedno velja, med drugim pet resnih opozoril za območje reke Teme v Worchestershiru na zahodu Anglije. V nekaterih delih države je v 48 urah padlo toliko padavin, kot jih običajno pade v celem mesecu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To še ni konec," je opozoril James Bevan z agencije za okolje, ki je pristojna za zaščito pred poplavami v Angliji. "Še vedno veljajo številna opozorila pred poplavami in sredi tedna lahko pričakujemo obsežno poplavljanje večjih rek," je dodal.

Po njegovih podatkih je v Angliji poplavljenih več kot 400 hiš, pri reševanju in odpravljanju posledic pa sodeluje več kot 1000 ljudi.

V nedeljo so pristojni razglasili rekordnih več kot 600 opozoril za območja od škotske reke Tweed do Cornwalla na jugozahodu Anglije. Zaradi poplav so večje incidente razglasili v južnem Walesu in v delih zahodne Anglije.

Še vedno iščejo žensko, ki so jo narasle vode odnesle v nedeljo v kraju Tenbury. Glede na razmere, je malo možnosti, da jo bodo našli živo.

Veter prek 150 km/h

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Aberdaronu na jugu Walesa so izmerili vetrove s hitrostjo več kot 150 kilometrov na uro. Obrambno ministrstvo je na sever Anglije napotilo vojake, ki pomagajo prizadetim. "Naše oborožene sile so vedno pripravljene podpreti lokalne oblasti in skupnosti, kjer koli jih potrebujejo," je dejal obrambni minister Ben Wallace.

Minister za okolje George Eustice je med obiskom v Yorku dejal, da je vlada za prizadeta območja sprostila nujno finančno pomoč. "Nikoli ne bomo mogli zaščititi čisto vsakega gospodinjstva zaradi narave podnebnih sprememb in tega, da ti vremenski dogodki postajajo vse ekstremnejši," je dodal.

Po vsej Veliki Britaniji, ki si je komaj opomogla od nevihte Ciara pred tednom dni, sta bila zaradi padavin in vetra močno motena cestni in železniški promet. Letalski družbi British Airways in Easyjet sta odpovedali številne polete.

Zamude na letališču Heathrow se nadaljujejo tudi danes, potem ko so na letališču imeli še tehnične težave, ki so prizadele sistem prijav in elektronske table z leti. Zaradi omenjenih tehničnih težav je bilo danes odpovedanih 58 poletov družbe British Airways oz. 9 odstotkov vseh poletov.