Umor Amessa je pretresel državo. To je drugi umor poslanca oziroma poslanke po letu 2016, ko je bila umorjena laburistična poslanka Jo Cox. Foto: EPA
Umor Amessa je pretresel državo. To je drugi umor poslanca oziroma poslanke po letu 2016, ko je bila umorjena laburistična poslanka Jo Cox. Foto: EPA

Napad se je zgodil med srečanjem konservativnega poslanca z volivci in volivkami v lokalni Metodistični cerkvi.

Kot je po poročanju BBC-ja sporočila policija v Essexu, v povezavi z incidentom ne iščejo več nikogar. Aretiran je bil 25-letni britanski državljan, sumijo ga umora. Glede na navedbe vladnih virov za BBC naj bi bil napadalec somalijskega porekla.

Preiskavo je medtem prevzel protiteroristični oddelek. "Preiskava je v zgodnji fazi, vodijo pa jo policisti iz posebnega protiterorističnega oddelka," je danes novinarjem povedal prvi mož policije v Essexu Ben-Julian Harrington. Policija je sporočila, da je napad morda povezan z islamističnim ekstremizmom. Preiskave potekajo na dveh naslovih na območju Londona.

Porajajo se vprašanja glede varnosti britanskih poslank in poslancev, saj je to že drugi umor poslanca oziroma poslanke v zadnjih petih letih. Notranja ministrica Priti Patel je policijo pozvala, naj nemudoma preveri varnostne režime za vseh 650 poslancev in poslank, poroča BBC.

Danes je povedala, da so "takšna dejanja nesprejemljiva in ne smemo dovoliti, da bi ovirala delovanje naše demokracije". Dodala je, da bodo dodatne varnostne ureditve poslancem zagotovile, da bodo lahko opravljali svoje naloge.

Amess je bil poslanec v vrstah torijcev od leta 1983. Bil je poročen in imel je pet otrok. Veljal je za zagovornika izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja in pravic živali, bil je nasprotnik splava.

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo politiki iz celotnega političnega sveta.

Johnson in vodja opozicije obiskala prizorišče

Premier Boris Johnson je danes vodil srečanje nekaterih vladnih članov na zahodu Anglije, a se je po novici o napadu nemudoma vrnil v London. Amessa je opisal kot enega najprijaznejših ljudi v politiki in sporočil, da je v mislih s poslančevo družino, ženo in otroki.

V redkem prikazu politične enotnosti je skupaj z Johnsonom cvetlični venec v znak žalovanja položil vodja laburistov Keir Starmer, kmalu zatem pa sta jima sledila tudi predsednik spodnjega doma parlamenta Lindsay Hoyle in notranja ministrica Priti Patel.

Obujen spomin na napad leta 2016

Napad na Amessa obuja spomin na napad na laburističnega poslanca Stephena Timmsa leta 2010, ki je bil prav tako zaboden. Timms je napad preživel. Leta 2016 pa je bila nekaj dni pred referendumom o brexitu ustreljena in ubita laburistična poslanka Jo Cox. Na srečanju z volivci in volivkami v njenem volilnem okraju jo je s strelnim orožjem in nožem napadel moški s skrajno desnimi stališči.

Združeno kraljestvo pretresel uboj poslanca