Britanski parlament bo o ločitvenem sporazumu z Evropsko unijo glasoval v sredini januarja. Foto: Reuters

Izid glasovanja o nezaupnici je nezavezujoč.

"Ta parlament ne zaupa premierki, ker spodnjemu domu parlamenta ni dovolila pomembnega glasovanja," je poslancem pred vložitvijo nezaupnice dejal Corbyn, ki želi glasovanje o nezaupnici še pred božičem. Britanski parlament je zaradi premajhne podpore prejšnji teden na predlog premierke preložil glasovanje o dogovoru o brexitu, v ponedeljek pa je Mayeva sporočila, da bo glasovanje v tretjem tednu januarja.

Downing Street je predlog glasovanja o nezaupnici označil za "neumne politične igrice".

V razpravo in glasovanje o nezaupnici premierki mora privoliti vlada, in tudi če bi bilo uspešno, ne bi samodejno povzročilo odstopa Mayeve. Po navedbah virov v spodnjem domu britanskega parlamenta je v parlamentu sicer "običajno, da se takim zahtevam ugodi".

Theresa May doživlja prepreko za prepreko. Foto: Reuters

Eno glasovanje o nezaupnici že preživela

Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, v kateri številni niso zadovoljni z dogovorom o brexitu. Številni mediji sicer govorijo o pirovi zmagi, saj je za nezaupnico svoji vodji glasovala kar tretjina britanskih konservativcev.

Če bi nezaupnico, ki jo je vložil Corbyn, podprla večina poslancev, bi to dodatno oslabilo avtoriteto Mayeve, verjetno pa bi sledilo glasovanje o nezaupnici vladi in pozneje predčasne volitve.

Brexit z dogovorom ali brez njega?

Premierka se trudi prepričati poslance, naj podprejo dogovor o brexitu, ki ga je po dolgotrajnih pogajanjih dosegla s preostalimi 27 članicami Evropske unije. Če parlament dogovora ne bo podprl, bo Velika Britanija 29. marca prihodnje leto iz Unije izstopila brez dogovora.

O načrtih v primeru brexita brez dogovora bo britanska vlada govorila danes, 101. dan pred načrtovanim izstopom. A brexitu brez dogovora poslanci prav tako nasprotujejo.
Veliko Britanijo v tem primeru namreč čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU-jem, najpomembnejšim zunanjim trgom, velika bi bila tudi negotovost v odnosih s tretjimi državami, saj bi morali na hitro skleniti niz trgovinskih dogovorov. Združeno kraljestvo bi brexit brez dogovora verjetno pahnil v recesijo.