Britanska premierka je pred kratkim prestala glasovanje o nezaupnici znotraj lastne stranke. Foto: EPA
Britanska premierka je pred kratkim prestala glasovanje o nezaupnici znotraj lastne stranke. Foto: EPA
London: Glasovanje o dogovoru o brexitu januarja

Theresa May je pojasnila, da bo spodnji dom britanskega parlamenta razpravo o dogovoru o izstopu Velike Britanije iz Unije nadaljeval v tednu, ki se začne s sedmim januarjem. Teden pozneje pa bo še glasovanje, ki bi moralo potekati že pretekli torek, a ga je parlament na pobudo premierke preložil. Premierka je namreč vedela, da bi poslanci predlagani dogovor zavrnili.

Poslancem in poslankam je premierka predstavila tudi sklepe vrha EU-ja, ki se ga je udeležila prejšnji teden v Bruslju. Ob tem je konservativna premierka poudarila, da so ji voditelji preostalih 27 držav članic Evropske unije zagotovili, da varovalo, s katerim bi se izognili t. i. trdi meji na irskem otoku, ni past.

Voditelji so obljubili trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala, ki najbolj moti britanske poslance in poslanke. To v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU-ja in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Theresa May je še dejala, da so na mizi njen dogovor, izstop iz Unije brez dogovora ali obstanek v EU-ju. Možnost izstopa brez dogovora so nekatera britanska podjetja označila za katastrofalno za peto največje gospodarstvo na svetu, poroča Reuters.

Kritike tudi iz vrst konservativne stranke
Premierka je bila v parlamentarni razpravi tarča kritik tako v svoji konservativni kot v opozicijskih strankah, ker ni dopustila, da bi parlament že pred božičnimi in novoletnimi prazniki glasoval o dogovoru o brexitu.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da dogovor po vrhu EU-ja ostaja nespremenjen in se tudi ne bo spremenil. "Parlament mora glasovati in razmisliti o realističnih alternativah," je dejal. Premierko je obtožil, da je "cinično kupila čas" ter "državo popeljala v nacionalno krizo".

Več poslancev pa je Thereso May obtožilo, da skuša zadušiti razpravo in ustrahovati parlament, ker jim ponuja le izbiro med sprejetjem dogovora o brexitu ali brexit brez dogovora.

Več ministrov britanske vlade je predlagalo razpravo o mogočih alternativah dogovoru o brexitu, če ga bo parlament zavrnil, kar je sicer pričakovati. Kot je dejal minister za gospodarstvo Greg Clark, bi morali poslance vprašati, glede česa se strinjajo, če bi zavrnili dogovor. "Ugotoviti moramo, kaj misli parlament, za kaj bi glasovala večina poslancev," se je strinjala tudi ministrica za delo Amber Rudd.

London: Glasovanje o dogovoru o brexitu januarja