Tako v EU-ju kot na Otoku sicer razpravljajo o pripravah na brexit brez dogovora, a najbolje za vse je, da se potrdi dogovorjen ločitveni sporazum, je poudarila britanska premierka Theresa May. Foto: Reuters
Tako v EU-ju kot na Otoku sicer razpravljajo o pripravah na brexit brez dogovora, a najbolje za vse je, da se potrdi dogovorjen ločitveni sporazum, je poudarila britanska premierka Theresa May. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel pravi, da sprememb izstopnega sporazuma ne bo. Foto: EPA
Theresa May v Bruslju išče zagotovila

Britanski poslanci bodo naslednji teden obravnavali druge zakone, nato pa bodo do 7. januarja na počitnicah.

Theresa May, ki po glasovanju o nezaupnici v sredo ostaja na čelu konservativne stranke, bo v ponedeljek poslance seznanila z obiskom v Bruslju, kjer se bo danes sestala z voditelji 27 držav članic EU-ja. "Ne pričakujem takojšnjega preboja. Upam pa, da bomo lahko čim hitreje začeli delo glede potrebnih zagotovil," je dejala ob prihodu na vrh EU-ja, na katerem bo poskušala pridobiti politična in pravna zagotovila za pomiritev omenjenih pomislekov.

Ob prihodu na vrh je medtem nemška kanclerka Angela Merkel dejala, da lahko voditelji 27 članic EU-ja britanski premierki ponudijo dodatna zagotovila v pomoč pri ratifikaciji ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu, a pri tem bodo zagotovo še naprej branili svoja načela in interese. Sprememb izstopnega sporazuma ne bo, je dejala. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo imeli nocoj politično razpravo, a da dogovorjenega pravnega okvira ni mogoče spreminjati.

Theresa May, ki je sinoči v svoji konservativni stranki preživela glasovanje o nezaupnici, je danes potrdila, da stranke ne bo vodila v nove volitve leta 2022. Njeno srce bi si tega želelo, a v stranki želijo, da to stori nekdo drug, je dejala. "Včeraj je bil težek dan," je še dejala, hvaležna za podporo torijcev. A obenem je izpostavila, da je slišala glasne in jasne pomisleke, zaradi katerih si bo danes prizadevala za dodatna zagotovila, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu.

Zavračanje ponovnih pogajanj
Evropski voditelji zavračajo ponovno odpiranje pogajanj o sporazumu, a so Mayevi pripravljeni dati pravna in politična zagotovila za pomiritev pomislekov glede varovalke za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Mayeva se je odločila za preložitev glasovanja o dogovoru v parlamentu, ki je bilo predvideno v torek, ker bi zagotovo doživela poraz. Poslanci so bili nad odločitvijo ogorčeni, konservativci pa so v sredo glasovali celo o nezaupnici Mayevi. Podprlo jo je 200 poslancev, 117 jih je bilo proti.

Irsko varovalo ni zaželen izid
Voditelji 27 članic unije so sporazum o brexitu potrdili na izrednem zasedanju novembra. Sedemindvajseterica je po neuradnih navedbah pripravila osnutek izjave v šestih odstavkih, v katerem naj bi pisalo, da irsko varovalo ni zaželen izid za EU, temveč le zavarovalna polica, ter da je EU pripravljen preučiti možnost dodatnih zagotovil, ki pa nikakor ne bi spreminjala niti nasprotovala izstopnemu sporazumu.

V osnutku izjave naj bi pisalo tudi, da bi varovalo, če bi ga že bilo treba uporabiti, veljalo le začasno, dokler ne bi bil dogovorjen nov sporazum EU-ja in Združenega kraljestva, ter da bi si EU v tem primeru po najboljših močeh prizadeval za hiter dogovor o sporazumu, ki bi nadomestil varovalo.

Theresa May v Bruslju išče zagotovila