Prizor med aretacijo Juliana Assangea. Foto: Reuters
Prizor med aretacijo Juliana Assangea. Foto: Reuters

Poslanka opozicijskih laburistov Stella Creasy je ministre pozvala, naj "zagotovijo, da se bo Julian Assange soočil s švedskimi oblastmi in bo na Švedsko tudi izročen, če bodo to zahtevali".

Poslanci so v pismu notranjemu ministru Sajidu Javidu zapisali, da žrtvam spolnega nasilja stojijo ob strani. Zahtevajo, da se obtožbe proti Assangeu "ustrezno raziščejo", poroča BBC.

V četrtek aretirani Assange se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer je bil leta 2010 obtožen spolnega napada in posilstva.

Obtožbe so na Švedskem sicer leta 2017 umaknili, saj ga med bivanjem na veleposlaništvu niso mogli uradno obvestiti o obtožnici, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo.

Protesti proti aretaciji pred britanskim veleposlaništvom v Berlinu. Foto: Reuters
Protesti proti aretaciji pred britanskim veleposlaništvom v Berlinu. Foto: Reuters

Odvetnica napoveduje vnovično odprtje primera

Odvetnica Švedinje, ki Assangea obtožuje posilstva, je po četrtkovi aretaciji sporočila, da bo v imenu svoje klientke švedsko tožilstvo zaprosila, da vnovič odpre primer. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da vnovič odpremo švedsko preiskavo, da bi tako lahko Assangea izročili Švedski in mu tu sodili za posilstvo. Moja klientka ima upanje, vse dokler primer ne bo zastaral," je dejala.

Assange na drugi strani trdi, da so obtožbe lažne in da je imel z dvema ženskama v Stockholmu sporazumne spolne odnose.

ZDA zahtevajo izročitev

V ozadju tega, da je Assange zatočišče poiskal na ekvadorskem veleposlaništvu, je bil ves čas strah pred izročitvijo ZDA, kjer je 47-letnik uradno obtožen zarote s Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora, vendar obstaja možnost, da ga doletijo tudi druge, še resnejše obtožbe.

ZDA njegovo izročitev zahtevajo v povezavi z enim največjih razkritij vladnih skrivnosti iz leta 2010, ko je spletna stran WikiLeaks objavila na tisoče tajnih dokumentov, ki zajemajo vse od filmske industrije do nacionalne varnosti in vojne, poroča BBC.

Kdo ima prednost – Švedska ali ZDA?

Avstralec se je pred pregonom na Švedskem in v ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je živel sedem let. Foto: EPA
Avstralec se je pred pregonom na Švedskem in v ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je živel sedem let. Foto: EPA

Assange do preklica ostaja v britanskem priporu. Britansko ministrstvo za notranje zadeve navaja, da mora notranji minister pri odločanju o izročitvi upoštevati različne dejavnike, denimo ali osebi v državi, ki zahteva izročitev, grozi smrtna kazen in ali nameravajo oblasti proti osebi sprožiti dodatne obtožnice.

Odvetnica Rebecca Niblock za BBC pojasnjuje, da mora notranji minister upoštevati tudi dejavnike, kot sta: kje je bila sprožena prva obtožnica in resnost obtoženega kaznivega dejanja.

Zaslišanje Assangea glede izročitve ZDA je načrtovano za 2. maj. Njegova odvetnica Jennifer Robinson je napovedala boj proti izročitvi, ki bi postavila "nevaren precedens" za novinarje, ki poročajo o ZDA.

Obtožbe posilstva na Švedskem bodo zastarale avgusta 2020.

Združeni narodi so pozvali k spoštovanju Assangeeve pravice do poštenega sojenja med kakršnim koli postopkom izročitve.