Stavkajoči delavci na letališču Gatwick. Foto: EPA
Stavkajoči delavci na letališču Gatwick. Foto: EPA

V stavki, ki je prva od osmih načrtovanih v obdobju do vključno prvega januarja prihodnje leto, sodeluje skupno okoli tisoč zaposlenih, ki delajo na letališčih Heathrow, Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow ali Manchester. Stavkajo tudi nekateri uslužbenci v pristanišču Newhaven, od koder pa o težavah za zdaj ne poročajo.

Na omenjenih šest letališč naj bi danes prispelo okoli 250.000 potnikov. Pristojni se bojijo, da jih bodo morali v primeru predolgih čakalnih vrst na terminalih zadrževati na letalih, kar bi kaos še povečalo.

Generalni sekretar sindikata PCS, ki je stavko organiziral, Mark Serwotka je dejal, da stavkajoči nimajo izbire, saj mnogi komaj še krijejo osnovne življenjske stroške. "40.000 naših članov se mora zatekati k humanitarni pomoči," je opozoril.

Vlada je namesto stavkajočih delavcev vpoklicala vojake in nekatere druge javne uslužbence.

Gre za še eno v nizu nedavnih stavk v Združenem kraljestvu. Med drugim so stavkali medicinske sestre, strojevodje in poštni delavci. Kot opozarjajo, njihovi prihodki ob izjemno visoki inflaciji ostajajo nespremenjeni ali skoraj nespremenjeni, kar je mnoge pahnilo v revščino.

Novembra je država v medletni primerjavi dosegla 10,7-odstotno inflacijo, kar je sicer nekoliko manj od rekordnih oktobrskih 11,1 odstotka. Ekonomisti pričakujejo, da bo Združeno kraljestvo kmalu zdrsnilo v recesijo, nekateri pa ocenjujejo, da se je to neuradno zgodilo že pred časom.