Napis
Napis "Putin, pojdi domov" v bližini ruskega veleposlaništva v Pragi. Foto: EPA

Diplomatski spor med Češko in Rusijo se zaostruje. Češka je od Rusije zahtevala, naj do konca maja število uslužbencev svojega veleposlaništva v Pragi zmanjša na toliko, kot jih ima Češka v Moskvi.

Češko zunanje ministrstvo navaja, da je trenutno na ruskem veleposlaništvu v Pragi 27 ruskih diplomatov in 67 zaposlenih, na češkem veleposlaništvu v Moskvi pa pet diplomatov in 19 zaposlenih.

V četrtek so odredili, da mora Češko do konca maja zapustiti 22 ruskih diplomatov in več deset članov osebja.

"Ne želimo neskončnega zaostrovanja, vendar je Češka samozavestna država in bo tako tudi delovala. To ni uperjeno proti Rusiji ali Rusom, temveč je odziv na dejavnosti ruskih obveščevalnih služb na našem ozemlju," je povedal novi zunanji minister Jakub Kulhanek.

V Pragi je v sredo potekal shod v podporo aretiranemu ruskemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu. Foto: EPA
V Pragi je v sredo potekal shod v podporo aretiranemu ruskemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu. Foto: EPA

"Praga se je odločila za pot uničevanja in ne bo čakala dolgo na naš odgovor," se je odzvala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Rusija je nato izgnala še nekaj uslužbencev češkega veleposlaništva. "Češkemu veleposlaniku smo sporočili, da imamo pravico ukrepati, če se bo histerična protiruska kampanja nadaljevala," je še sporočila Zaharova.

Češka je prejšnji konec tedna izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva v Pragi, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014. Rusija je odgovorila z izgonom 20 čeških diplomatov.

Praga je bila ogorčena nad neupoštevanjem recipročnosti in je zahodne zaveznice pozvala k "izrazu solidarnosti".

Slovaška izgnala tri ruske diplomate

Slovaška je medtem izgnala tri ruske diplomate, ki imajo sedem dni časa, da zapustijo državo, je sporočil slovaški premier Eduard Heger.

Premier je dejal, da so odločitev sprejeli po zadnjih dogodkih na Češkem in temeljitem pregledu informacij svoje obveščevalne službe, ki tesno sodeluje z obveščevalnimi službami zavezniških držav.

"Ne gre za prazno potezo. Nasprotno, dejanje temelji na informacijah, ki smo jih prejeli od naše obveščevalne službe in obveščevalnih služb naših partnerjev," je povedal slovaški obrambni minister Jaroslav Nad. "Dejavnosti teh treh oseb so presegale pravila, vzpostavljena v mednarodnem okolju," je pojasnil.