Foto: EPA
Foto: EPA

Praga je prejšnji teden zaradi domnevne odgovornosti za eksplozijo leta 2014 izgnala 18 ruskih diplomatov. Moskva se je odzvala z izgonom 20 čeških predstavnikov, številčna nesorazmernost pa je presenetila Češko.

Novi zunanji minister, 36-letni Jakub Kulhanek, je kmalu po prisegi ruskemu veleposlaniku Aleksandru Zmejevskemu izročil protestno pismo zaradi izgona. Pozneje je Kremlju postavil ultimat – Moskva naj do četrtka do 12. ure omogoči vrnitev vseh 20 čeških diplomatov v Rusijo, sicer bodo število ruskih diplomatov v Pragi zmanjšali na toliko, kolikor je čeških diplomatov v Moskvi.

Sorodna novica Rusija izgnala 20 čeških diplomatov, Češka odslovila Rosatom

"Reakcija ruske strani ni bila proporcionalna in je de facto paralizirala delovanje našega veleposlaništva," je na konferenci povedal Kulhanek. Češka naj bi na veleposlaništvu v Moskvi po izgonu imela samo še pet diplomatov in 19 drugih zaposlenih, medtem ko ima rusko veleposlaništvo v Pragi po izgonu še zmeraj 27 diplomatov in 67 drugih zaposlenih, trdi češko zunanje ministrstvo.

Solidarnost s Češko so po zunanjih ministrih članic EU-ja danes izrazili tudi vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu in pozvali Evropski svet h konkretnim ukrepom proti Rusiji.

Rusija: Češki ultimat nesprejemljiv

Rusija je v odzivu na češki ultimat tega zavrnila kot nesprejemljivega in napovedala, da bo v četrtek na pogovor poklicala češkega veleposlanika v Rusiji.

"Predlagamo, da Praga prepusti ultimate za komunikacijo znotraj Nata. Za Rusijo je takšen ton nesprejemljiv," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Predhodnik Petriček v nemilosti Zemana

Dozdajšnji namestnik notranjega ministra in član socialnih demokratov (ČSSD) je na položaju vodje češke diplomacije nasledil strankarskega kolega Tomaša Petrička, ki ga je češki predsednik Miloš Zeman pred dobrim tednom odstavil, ker je bil v nesoglasjih s stranko in predsednikom.

Prorusko in prokitajsko usmerjeni Zeman je ob prisegi Kulhaneku svetoval, naj brani nacionalne interese, a ga hkrati posvaril pred pretiranim nacionalizmom.