Babiš je bil obtožen zlorabe dveh milijonov evrov evropskih subvencij pred desetletjem. Foto: Reuters
Babiš je bil obtožen zlorabe dveh milijonov evrov evropskih subvencij pred desetletjem. Foto: Reuters

O odločitvi tožilstva poroča časopis Denik M, ki se sklicuje na vire v uradu državnega tožilca. Urad državnega tožilstva je "spremenil" mnenje o primeru, je pojasnil tiskovni predstavnik tožilstva, ki pa podrobnejših informacij ni razkril.

Babiš je bil obtožen zlorabe dveh milijonov evrov evropskih subvencij pred desetletjem, v obdobju pred njegovim vstopom v politiko. Eden najbogatejših ljudi na Češkem se spoprijema z obtožbami, da se je kot podjetnik več let neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi.

V aferi Štorkljino gnezdo gre za poneverbe v povezavi s subvencijami Evropske unije pri gradnji luksuznega hotelskega naselja na Češkem, v katere naj bi bilo vpleteno njegovo podjetje Agrofert.

Zaradi svojega podjetništva naj bi bil kot premier tudi v konfliktu interesov. Poleg tega naj bi Bruselj zahteval vračilo vseh subvencij iz evropskih strukturnih skladov, ki jih je njegovo podjetje Agrofert prejelo od leta 2017.

Multimilijarder in ustanovitelj populistične stranke ANO, proti kateremu so junija potekali najbolj množični protesti po padcu komunizma na Češkem, vse obtožbe zavrača.