Novi italijanski premier in francoski predsednik sta se zavzela za vzpostavitev centrov Evropske unije v državah izvora prebežnikov, kjer bi obravnavali prošnje za azil. Foto: Reuters
Novi italijanski premier in francoski predsednik sta se zavzela za vzpostavitev centrov Evropske unije v državah izvora prebežnikov, kjer bi obravnavali prošnje za azil. Foto: Reuters
Aquarius
629 prebežnikov z ladje Aquarius je po zavrnitvi Italije sprejela Španija. Foto: Reuters

Voditelja sta se strinjala, da bi morala Evropska unija v državah izvora prosilcev za azil vzpostaviti centre, kjer bi obravnavala njihove prošnje.

"Vzpostaviti moramo evropske centre v državah odhoda prebežnikov, preden odrinejo na pot proti Evropi prek Sredozemskega morja," je na skupni novinarski konferenci z Macronom dejal Conte, ki je prav tako potrdil željo po "podružnicah agencij za dodelitev azilov na drugi strani morja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Conte in Macron sta se sestala po tednu napetih odnosov med državama, potem ko je Macron Rim kritiziral zaradi zavrnitve humanitarne ladje Aquarius z več kot 600 prebežnikov, ki je zato za več dni obtičala med Malto in Italijo in jo je nazadnje sprejela Španija.

"Treba je preprečiti potovanja smrti," je izpostavil Conte in se zavzel za "pospeševanje procesa prošenj za azil" v omenjenih centrih. Macron je podprl okrepitev delovanja za boljše varovanje obal Sredozemskega morja.

"Dober odgovor je evropski, vendar pa sedanji evropski odgovor ni prilagojen in evropske solidarnosti, še posebej v zadnjih letih do Italije, ni bilo zaznati," je dejal le nekaj dni po tem, ko je Italiji očital, da bi morala po mednarodnem pravu prebežnike sprejeti. Njegov takratni poziv je nova italijanska vlada označila za ciničnega in hinavskega.

Macron za reforme dublinske uredbe
Macron je poudaril pomembnost reforme dublinskega sistema, po katerem morajo prosilci za azil prošnjo vložiti v prvi članici EU-ja, v kateri vstopijo v Unijo, zaradi česar je veliko breme na sredozemskih državah. "Sedanji sistem ne deluje, sistem solidarnosti s kvotami ne omogoča zadovoljivih rezultatov," je izpostavil Macron.

Francoski predsednik je ob tem podprl nemško kanclerko Angelo Merkel v njenem sporu z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem glede njene migrantske politike. "Države so zavezane poti, po kateri gredo njihovi predsedniki držav ali vlad. Tudi Nemčija ima predsednico vlade, ki je odgovorna pred svojimi svojimi ljudmi in parlamentom," je še dodal.

Macron in Conte za evropske centre v državah izvora beguncev
Macron in Conte za evropske centre v državah izvora beguncev