V Španiji se uresničuje črni scenarij, da državo čakajo težki dnevi. Število žrtev pandemije narašča iz dneva v dan, najhuje pa je v prestolnici Madridu, kjer so imeli več kot polovico žrtev covida-19. Foto: Reuters
V Španiji se uresničuje črni scenarij, da državo čakajo težki dnevi. Število žrtev pandemije narašča iz dneva v dan, najhuje pa je v prestolnici Madridu, kjer so imeli več kot polovico žrtev covida-19. Foto: Reuters

Za Španijo je torej najbolj črn dan v boju proti pandemiji novega koronavirusa. V primerjavi s torkom se je število žrtev zvišalo za 27 odstotkov. Na Kitajskem, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je do zdaj po uradnih podatkih zaradi covida-19 umrlo 3285 ljudi.

V zadnjem dnevu 7973 novih okužb, skupaj 47.610
Slaba novica v Španiji je tudi kar 20-odstotno povišanje potrjenih okužb. V zadnjih 24 urah so tako potrdili 7973 novih okužb, skupno število okužb z virusom SARS-CoV-2 pa je 47.610. V kritičnem stanju oziroma v oskrbi enot intenzivne nege je 3166 bolnikov. V bolnišnični oskrbi jih je 26.960. Do zdaj je ozdravelo 5367 ljudi, so opoldne sporočili s španskega zdravstvenega ministrstva.

Sorodna novica "Španci še kar ujeti v slepo upanje, da ne bo tako hudo kot v Italiji"

Španija bo zaščitno opremo kupila na Kitajskem

Testiranje policista v Madridu. Foto: EPA
Testiranje policista v Madridu. Foto: EPA

V prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa je Španija v sredo s Kitajsko podpisala dogovor v vrednosti 432 milijonov evrov za nakup medicinske opreme. Minister za zdravje Salvador Illa je povedal, da so naročili 550 milijonov zaščitnih mask, 5,5 milijona hitrih testov, 950 ventilatorjev in 11 milijonov parov rokavic, da bi odpravili pomanjkanje zaščitne in druge opreme.

Vlada čaka na učinke karantene
Vlada upa, da se bo do konca tedna le začela poznati vsedržavna karantena, ki jo bo parlament na popoldanskem zasedanju podaljšal vse do 11. aprila oz. velike noči. Vlada premierja Pedra Sancheza je deležna kritik regij in zdravniških združenj zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce, med katerimi jih je okuženih že 5400.

  • Italija: 683 žrtev v zadnjem dnevu, skupaj 7503
Italijanski župani kar na lastno pest nad prekrškarje

V zadnjih 24 urah je v Italiji, evropskem žarišču novega koronavirusa, umrlo 683 ljudi, skupno število smrtnih žrtev pa se je povzpelo na 7503. Število okuženih pa se je z 69.176 povečalo za 5210, na 74.386.

Na intenzivni negi 3489 ljudi, 9362 bolnikov ozdravelo
Na intenzivni negi je 3489 ljudi, kar je 93 več kot v torek. 9362 bolnikov pa je doslej ozdravelo, od torka se je to število povečalo za približno 1000. Najhuje prizadeta italijanska dežela ostaja Lombardija, kjer je doslej umrlo 4474 ljudi, število okuženih pa je preseglo 20.000. Sledita deželi Emilija – Romanja in Benečija.

Vrhunec epidemije v 57 od 107 italijanskih pokrajinah?
Po podatkih italijanskega nacionalnega raziskovalnega inštituta so vrhunec epidemije dosegli v 57 od 107 italijanskih pokrajin. Med njimi je tudi 10 od 12 pokrajin v Lombardiji, vključno z Milanom. Raziskovalec Giovanni Sebastiani je povedal, da so pokrajine, kjer so dosegli vrhunec, v vseh italijanskih deželah. "To je zagotovo pozitiven podatek." Ti podatki po njegovih besedah pomenijo, da ukrepi proti širjenju novega koronavirusa prinašajo želene učinke, čeprav je število okužb in smrti šele začelo padati. Vendar pa je treba biti previden, je izpostavil Sebastiani.

Karanteno v Italiji vse bolj nadzorujejo z brezpilotnimi letalniki. Reutersov fotograf je ujel karabinjerja, ki je začel nadzor v Neaplju, v četrti Scampa. Foto: Reuters
Karanteno v Italiji vse bolj nadzorujejo z brezpilotnimi letalniki. Reutersov fotograf je ujel karabinjerja, ki je začel nadzor v Neaplju, v četrti Scampa. Foto: Reuters

Do pet let zapora in 3000 evrov globe
Italija je zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet let.

Hkrati so povišali globo za kršitev karantene, na od 400 do 3000 evrov. Do zdaj je bila predvidena globa 206 evrov. Od uvedbe karantene 11. marca so italijanske oblasti preverile 2,2 milijona Italijanov. 102.316 so jih ovadili, ker so bili brez utemeljenega razloga zunaj domovanja. 2348 so jih ovadili zaradi lažnih navedb, je v torek sporočilo italijansko notranje ministrstvo.

V Nemčijo vozijo tudi obolele iz Italije in Francije

Strog nadzor so italijanske oblasti uvedle tudi za lastnike trgovine. Do zdaj so ovadili 2380 lastnikov trgovin, ker niso spoštovali ukrepa o zaprtju trgovin.

Italijanski premier Giuseppe Conte je sicer na torkovi novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, kako Italijani zdaj upoštevajo karanteno. "Strogi ukrepi so potrebni za omejitev števila okuženih. Upamo, da bomo lahko te stroge ukrepe kmalu razrahljali," je še dejal Conti.

  • Nemčija: Več kot 33 tisoč potrjenih okužb

Nemčija je do zdaj zaznala več kot 160 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Do zdaj so potrdili tudi več kot 33.200 primerov okužbe z novim koronavirusom. Na začetku tedna so v Nemčiji sicer zaznali enakomerno rast krivulje števila novih primerov, a je nemška agencija za javno zdravje presodila, da je še prezgodaj govoriti o tem, da bi se v Nemčiji upočasnilo širjenje virusa.

Nemški poslanci so na izrednem zasedanju potrdili 1100 milijard evrov težak paket za boj proti koronavirusu. Na zgornji fotografiji minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmaier med glasovanjem. Foto: EPA
Nemški poslanci so na izrednem zasedanju potrdili 1100 milijard evrov težak paket za boj proti koronavirusu. Na zgornji fotografiji minister za gospodarstvo in energetiko Peter Altmaier med glasovanjem. Foto: EPA

1100 milijard vreden sveženj za ublažitev pandemije
Spodnji dom nemškega parlamenta je potrdil 1100 milijard evrov vreden vladni sveženj pomoči za ublažitev posledic pandemije novega koronavirusa, ki predvideva za 156 milijard evrov novega zadolževanja države. Potrditi ga mora še zgornji dom, ki naj bi o njem glasoval v petek. Poslanci so danes potrdili tudi ustanovitev 600 milijard evrov težkega sklada za pomoč velikim podjetjem. 200 milijard evrov bo namenjenih dodelitvi državnih poroštev za posojila.

Tudi drugi test Merklove negativen
Tudi drugi test za okužbo z novim koronavirusom pri nemški kanclerki Angeli Merkel je bil negativen, je sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Kljub temu bo kanclerka do začetka prihodnjega tedna, ko jo bodo znova testirali, ostala v izolaciji in bo delala od doma. Seibert je še sporočil, da se kanclerka počuti dobro in je v tesnem stiku s sodelavci.

  • Francija: Kriza bo dolga in prihodnji dnevi bodo težki
Ukrepi bi v Franciji lahko veljali tudi šest tednov

V Franciji je v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo še 231 ljudi, tako da je skupno število smrti naraslo na 1331. Doslej se je z novim koronavirusom v Franciji okužilo 25.233 ljudi. Oblasti ob tem svarijo, da bo ta kriza trajala še dolgo. Zaradi novega koronavirusa je v državi v bolnišnici 11.539 ljudi, od tega jih je 2827 na intenzivni negi, kar je 311 več kot v torek. 3900 ljudi je ozdravelo. "Kriza bo dolga in prihodnji dnevi bodo težki," je na novinarski konferenci povedal vodja francoskega inštituta za javno zdravje Jerome Salomon. Tiskovna predstavnica vlade Sibeth Ndiaye je že pred tem napovedala, da bo vlada v prihodnjih dneh sporočila, kako bo uresničila priporočila znanstvenega sveta, ki je svetoval podaljšanje ukrepov do 28. aprila.

  • Avstrija: Več kot 5200 okuženih
Francoski tenorist Stephane Senechal med karanteno razvaja svoje sosede v Parizu z brezplačnim koncertom. Foto: EPA
Francoski tenorist Stephane Senechal med karanteno razvaja svoje sosede v Parizu z brezplačnim koncertom. Foto: EPA

V Avstriji se je število potrjeno okuženih z novim koronavirusom zvišalo za 779 primerov, na 5282. To je nekaj manj kot 18-odstotno zvišanje, kar je nekoliko manj kot v prejšnjih dneh, ko je število na novo okuženih raslo s 24-odstotno stopnjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  • Madžarska: 226 okuženih in 10 mrtvih

V slovenski vzhodni sosedi je v zadnjih 24 urah število okuženih naraslo s 187 na 226, pri čemer je deset bolnikov umrlo, med njimi je tudi starejši Britanec.

  • Švica: Presežena meja 10 tisoč okužb

V Švici je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo število 10 tisoč. S 530 novimi primeri v zadnjem dnevu je skupno okuženo 10.456 ljudi. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo še 10 ljudi, skupno od začetka pandemije 145.

  • Češka: Skoraj 1500 okuženih

V torek so na Češkem potrdili 185 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupaj je bilo potrjenih 1497 primerov, trije bolniki so zaradi bolezni covid-19 umrli. Do zdaj so testirali 22 tisoč Čehov. Spodnji dom češkega parlamenta je potrdil sveženj protikriznih ukrepov. Starši, ki zaradi zaprtja šol doma pazijo na otroke, mlajše od 13 let, bodo dobili od države povrnjenih 60 odstotkov izgubljene plače. Samozaposlenim bodo za prihodnjega pol leta odpisali socialne prispevke. Zakon mora še potrditi senat.

  • Belgija: Skokovita rast žrtev

V Belgiji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 56 ljudi, s čimer se je število žrtev povzpelo na 178. Število okuženih se je povečalo za 688, na skupnih 4937 primerov.

  • Ukrajina razglasila izredne razmere

Ukrajina je v sredo kot ukrep za zajezitev širjenja okužb novega koronavirusa razglasila izredne razmere. Te bodo veljale do 24. aprila. V državi so že pred tem zaprli šole, univerze in javne kraje, a bi se ti ukrepi iztekli na začetku aprila. Doslej so v državi potrdili štiri smrti covida-19 in 113 primerov okužb z novim koronavirusom.

  • Britanski poslanci predčasno na velikonočne počitnice

Svoje delo je zaradi novega koronavirusa prekinil tudi britanski parlament. Poslanci so tako na velikonočne počitnice odšli teden prej, kot je bilo predvideno. Danes je parlament dokončno potrdil tudi zakonodajo o izrednih pooblastilih britanske vlade v boju proti koronavirusu. Prekinitev bo v skladu s predlogom trajala do 21. aprila, ko bodo predvidoma začeli obravnavati proračunsko zakonodajo.