Španija žal hitro sledi Italiji po številu okuženih in žrtev. Umrlo je že več kot 1.725 ljudi, okuženih je več kot 28.500 in nič ne kaže na upočasnitev trenda. Epicenter bolezni v državi je Madrid, kjer je po uradnih podatkih skoraj 10.000 okuženih, umrlo je 1021 ljudi.

"Čustveno in psihološko se moramo pripraviti na še težje dni, ki prihajajo," je v sobotnem televizijskem nagovoru državljanom dejal premier Pedro Sanchez in včeraj napovedal, da bo vlada parlament zaprosila za podaljšanje izrednih razmer, ki so jih uvedli 14. marca, še za nadaljnjih 15 dni. Življenje Špancev bo tako zelo okrnjeno do 11. aprila.

V Španiji se število žrtev novega koronavirusa povečuje izjemno hitro. Foto: Reuters
V Španiji se število žrtev novega koronavirusa povečuje izjemno hitro. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali so oblasti zaspale pri odgovarjanju na širjenje, Verbič, ki dela na področju zdravstva, odgovarja, da je razvoj epidemije presenetil vse. "Vse preseneča iz dneva v dan. Mislim, da smo vsi, tako politiki kot državljani, prebivalci, ujeti v slepo upanje, da še ni tako hudo, da ne bo tako hudo kot v Italiji, nekako nočemo pogledati resnici v oči. Nekako upamo, da se bo stanje izboljšalo oziroma da se ne bo razvilo v nekaj tako hudega kot v Italiji."

Širjenje v Španiji

V Španiji so prvi primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 potrdili 31. januarja, ko je bil na testiranju na Kanarskih otokih (v La Gomeri) pozitiven nemški turist. 24. februarja so oblasti potrdile več primerov okužb v povezavi z Italijo, in sicer so bili v stiku z okuženim zdravnikom iz Lombardije, ki je bil na počitnicah na Tenerifu. Pozneje se je povečevalo število okuženih, ki so obiskali Italijo. Do začetka marca se je število okuženih povečevalo počasi, po 7. marcu pa je začelo strmo naraščati. Do zdaj je okuženih že več kot 25.000, več kot 1.300 jih je umrlo.

Najbolj drastični ukrepi karantene

Oblasti so v boju proti širjenju novega koronavirusa sprejele ostre ukrepe, potem ko so sprva z njimi oklevale. Izredne razmere, ki so jih uvedle s ponedeljkom, bodo trajale (vsaj) 15 dni, prebivalci lahko od doma odidejo le po nujnih opravkih (trgovina z živili, zdravnik, delo). Bari, restavracije in večina trgovin je zaprtih, promet je močno omejen. Notranji minister Fernando Grande-Marlaska je v petek napovedal še ostrejši policijski nadzor upoštevanja navodil. Od začetka uvedbe ukrepov je bilo kaznovanih že več kot 30.000 ljudi, 300 jih je bilo prijetih. "Ukrepi karantene, ki smo jih uvedli v Španiji, so najbolj drastični v vsej Evropi in tudi na svetu," je bil neposreden Grande-Merlaska. "Najtežji dnevi so še pred nami," je v petek dejal vodja službe za izredne razmere Fernando Simon.

Ob tem pa Verbič opiše, kako so se prejšnji petek, 13. marca, ko je bilo v državi okuženih 4000 oseb in je vlada napovedala, da bo v nedeljo opolnoči uvedla izredno stanje, ljudje množično odpravljali na morje, kjer imajo svoja stanovanja. "Čeprav je bilo jasno, da prvih pet dni okužbe nimaš nobenih znakov, da lahko okužiš druge, da niti ne veš, če si okužen. Enako je bilo, v nekoliko manjšem obsegu, še ta petek, vse dokler ni policija začela zaračunavati kazni."

Naraščanje števila okuženih v Španiji. Foto: Worldometers
Naraščanje števila okuženih v Španiji. Foto: Worldometers

Življenje iz dneva v dan

"Ko greš v trgovino ali lekarno, ko se srečuješ z ljudmi, se vsi vedejo zelo čudno, ni pogledov, kakor da bi se drug drugega želeli izogibati, kakor, da bi jih bilo strah, gledajo v tla, kakor da bi jim bilo nerodno ali da bi jih bilo sram. Drug drugemu se izogibamo na varno razdaljo," opisuje velik preobrat, saj so sicer vsi zelo družabni in odprti. Primoževi prijatelji in znanci so, kot pravi, bolj ali manj mirni glede same bolezni, saj so vsi v karanteni in se držijo ukrepov in navodil. "Vsi so doma, spoštujejo pravila in se zase ne bojijo. Jih pa seveda skrbi za svoje starše, predvsem tiste, ki imajo kronične bolezni."

Tudi v Španiji "drive in" testiranja

Kot pravi, je vlada prejšnji petek napovedovala, da se bo število okuženih ta teden zvišalo na 10.000. "Prišli smo na 25.000. Dobro je, da se nabavljajo nove naprave za testiranje, kar pomeni, da bi s tednom, ki prihaja, z zdajšnjih 20.000 testov dnevno lahko izvedli 80.000 testov na dan."

Tri avtonomne pokrajine tudi uvajajo "drive in" testiranja, ko se naročiš, se pripelješ mimo bolnišnice, odpreš okno, ti vzamejo vzorec in v treh urah imaš rezultat, pojasnjuje način testiranja, ki ga izvajajo tudi v Južni Koreji. Kot razloži, je to močno povečalo število izvedenih testov v primerjavi s strategijo, ko so vse, ki so imeli močne simptome, zdravniki obiskali na domu. "Prepovedano je bilo namreč hoditi v zdravstvene domove s sumom na novi koronavirus, saj bi s tem lahko okužil vse, s katerimi si prišel blizu v zdravstvenem domu. "In dobro je, da so se ljudje končno začeli zavedati resnosti položaja."

Improvizirana vojaška bolnišnica v Oviedu. Foto: Reuters
Improvizirana vojaška bolnišnica v Oviedu. Foto: Reuters

Madridsko razstavišče bolnišnica s 5500 posteljami

V petek so oblasti napovedale, da bodo madridski konferenčni center IFEMA na obrobju prestolnice spremenili v ogromno vojaško bolnišnico, ki se bo razprostirala na 240.000 kvadratnih metrih. "Razstavišče IFEMA zdaj spreminjajo v bolnišnico s 5500 posteljami, od katerih jih bo 500 namenjenih za intenzivno nego. Prav tako je del namenjen brezdomcem," pojasnjuje Primož. V bolnišnice spreminjajo tudi dele zdravstvenih domov in nekatere hotele. "V kolikor kapacitete ne bodo sledile številu okuženih, se bodo uvedli že spisani protokoli za selekcijo. Govori se, da starejši od 80 let, bolniki med 70 in 80 z manjšo možnostjo preživetja ne bodo dobili pomoči z respiratorji, ker bodo imeli prednost mlajši in tisti brez predhodnih bolezni."

Mislim, da bi se razvoj bolezni precej hitreje upočasnjeval, če bi prepovedali iti v službo. Tako pa je bilo in je še podjetjem dano na izbiro, ali bodo obratovala ali ne, ali bodo ljudje delali od doma ali ne.

Primož Verbič

Španski minister za zdravje Salvador Illa je dejal, da v več španskih bolnišnicah potekajo klinične preiskave za zdravljenje bolnikov s težkim potekom bolezni in tistih, pri katerih gre za milejšo obliko. Na drugi strani tudi španski raziskovalci podobno kot drugje po svetu razvijajo cepivo in tudi nove teste za potrditev bolezni. Oblasti so v boj proti epidemiji poslale tudi 1.000 forenzičnih zdravnikov in tehnikov, je sporočilo pravosodno ministrstvo, vlada si prizadeva za čim več zaščitne opreme.

Nekateri za popolno zaprtje Madrida in Barcelone

Španci so znani po svoji kulturi druženja in fizičnih stikov, podobno kot Italijani. Na vprašanje, kako sprejemajo ukrepe vlade, ali se jim zdijo zadosti ali premalo strogi, Verbič odgovarja, da so odzivi mešani. "Tako kot pri vsaki stvari, so tisti, ki mislijo, da so ukrepi glede na razmere dovolj dobri, in so tisti, ki pozivajo, naj se najbolj okužene cone, kot sta Madrid in Barcelona, 100-odstotno zaprejo. Če bi se vsi držali ukrepov, ki so sprejeti, bi bila zadeva precej boljša. Mislim, da bi se razvoj bolezni precej hitreje upočasnjeval, če bi prepovedali iti v službo. Tako pa je bilo in je še podjetjem dano na izbiro, ali bodo obratovala ali ne, ali bodo ljudje delali od doma ali ne."

Netipični prizori iz Madrida: skoraj prazne ulice prestolnice. Foto: Reuters
Netipični prizori iz Madrida: skoraj prazne ulice prestolnice. Foto: Reuters

Po sogovornikovih besedah se je promet v zadnjem tednu zmanjšal na 40 odstotkov, a to pomeni, da 40 odstotkov ljudi še ni bilo v strogi karanteni. Prve dni tedna so bili metroji ob prometnih konicah še vseeno polni, kar pomeni prosto pot virusu, da se širi, pove realno stanje.

Težave: pomanjkanje zdravnikov in sester, dolge čakalne liste

Ker Verbič zaradi svojega dela zelo dobro pozna španski zdravstveni sistem, me je zanimalo, kako uspešno se lahko spopade s tako velikim številom okuženih. "Znanstveno je Španija v samem svetovnem vrhu. Sekundarno zdravstvo je eno najbolj razvitih na svetu. Generalno pa je problem nizek delež vlaganja BDP, podhranjenost sistema in zato dolge čakalne vrste. Po številu zdravnikov primarnega zdravstva je Španija na 19. mestu znotraj Evropske unije. Po podatkih naj bi v celotnem sistemu primanjkovalo 120.000 medicinskih sester, da bi bili na ravni povprečja EU-ja."

Ob tem pojasnjuje, da se je ob zadnji krizi več bolnišnic ali privatiziralo ali dalo v privatno upravljanje. "Zmanjševalo se je število postelj, v želji po večji učinkovitosti. Prav tako so zdravniki, predvsem mladi, v zadnjih letih precej odhajali v tujino, saj je njihovo delo prekarno. Pogodbe so jim podaljševali za mesec, dva tri, zato se jih je veliko odločilo, da gredo iz države." Trenutno naj bi jih v tujini delalo okoli 15.000.

Kot pravi, pa je velika težava tudi razpršenost sistema, saj bolniki iz 17 avtonomnih pokrajin nimajo enakih pravic, saj vsaka pokrajina sama kreira svojo zdravstveno politiko. "Problem vidim tudi v tem, da se ob vsakih lokalnih volitvah, če se zamenja lokalna vlada, menjajo medicinska in zdravstvena vodstva vseh javnih bolnišnic in regij primarnega zdravstva, kar onemogoča kontinuiteto razvoja samega sistema."

Velik strah pred izgubo službe

Na vprašanje, kako se Madrilenosi, prebivalci Madrida, držijo karantene, odgovarja, da vsak dan bolj striktno. "To, da se je število okuženih v državi v štirih dneh podvojilo iz 12.000 na 25.000, od tega jih je 9.000 v Madridu, jim po mojem mnenju daje zgovoren znak. Informacije, da sta umrla dva pripadnika civilne garde, stara med 35 in 40 let, brez prej znanih bolezni, je znak, da je žrtev lahko vsak izmed nas. Je pa tudi res, da so tisti, ki jim v službi niso dovolili, da ostanejo doma ali da lahko delajo od doma, pač šli v službe." Kot poudarja, si nihče v tem trenutku ne upa ničesar narediti na svojo roko, saj je strah pred izgubo službe previsok. "Pričakuje se namreč, da bo začasno izgubljenih do 60 % delovnih mest majhnih podjetij in espejev," pravi sogovornik.

Medicinsko osebje je izjemno obremenjeno. V številnih državah potekajo različne akcije, od petja do ploskanja, v zahvalo za njihovo požrtvovalno delo. Foto: Reuters
Medicinsko osebje je izjemno obremenjeno. V številnih državah potekajo različne akcije, od petja do ploskanja, v zahvalo za njihovo požrtvovalno delo. Foto: Reuters

Špansko gospodarstvo znova na kolenih?

Gospodarske posledice epidemije bodo že tako oslabelo gospodarstvo ‒ Španija ima eno najvišjih brezposelnosti med razvitimi državami ‒ tako še dodatno opustošile. Skupina Inditex, v njeni lasti je Zara, je napovedala, da bo, če bodo izredne razmere trajale dlje kot do 15. aprila, razmislila o odpustitvi okoli 25.000 zaposlenih v Španiji. V trgovski verigi El Corte Ingles se skušajo na nastale razmere prilagoditi z notranjo reorganizacijo: tako so veliko zaposlenih iz drugih vej začasno premestili v trgovine z živili, kjer se je povpraševanje po dostavi izdelkov na dom povečalo kar za petkrat, je za Reuters povedala tiskovna predstavnica verige.

Po dveh dneh so policisti in vojska začeli patruljirati na ulicah, pišejo kazni za nedovoljene izhode in predvajajo opozorila na zvočnikih v štirih jezikih (španščina, angleščina, nemščina in italijanščina).

O karanteni na Tenerifu

Španska banka Banco Santander je zaprla že polovico svojih španskih podružnic, saj komitenti ne prihajajo več fizično v banke. Lobistična skupina Cepyme, ki zastopa interese manjših in srednje velikih podjetij, pa ocenjuje, da bo, če bo karantena trajala štiri tedne, konec leta v Španiji 300.000 delovnih mest manj kot konec lanskega leta. Podobno kot v drugih evropskih državah tudi španska vlada Bruselj poziva k usklajenemu odzivu, saj bodo imeli ostri ukrepi porazne posledice na gospodarstvo.

Karantena na Tenerifu: To ni dopust, ampak izredne razmere

Kako pa epidemijo doživljajo na Kanarskih otokih, sinonimu za počitnice? "Nobenih sprehodov v paru, nobenih športnih dejavnosti ali poležavanja na plaži, to ni dopust, ampak izredne razmere," najnovejše ukrepe v praksi opisuje Nina Kumar, ki zadnji dve leti živi na Tenerifu, kjer dela kot fotografinja na izletniških ladjah oziroma katamaranih.

Na Tenerifu je trenutno okuženih okoli 85 oseb, umrlo je pet ljudi. "Ljudje se še vedno ne zavedajo, da so Kanarski otoki od celine Španije oddaljeni 2-3h vožnje z letalom, kar je enako kot iz Benetk do recimo Madrida ali Barcelone, zato tukaj ni take panike, ker pa spadamo pod Španijo, za nas veljajo enaki ukrepi kot za celino."

Nihče ne sme zapustiti doma ali hotela, razen če greš v trgovino, lekarno ali k zdravniku ali pelješ na sprehod psa psa, pojasnjuje sogovornica. Zaprte so vse šole, restavracije, bari, nakupovalni centri, diskoteke, centri za fitnes, pristanišča, ukinjen je javni promet, pojasnjuje. Prav tako je prepovedan izhod v osebnem vozilu za več kot eno osebo, v avtu je lahko torej zgolj posameznik. "Če te ustavi policija, moraš imeti dokaz na papirju, da greš ali v službo ali pa si naročen pri zdravniku," opisuje stroge ukrepe, ki jih nadzira policija.

In kako se je začelo?

Nina se je že veselila prihoda družine iz Slovenije, a so jim dan pred uvedbo karantene polet odpovedali. "Po eni strani še dobro, ker ne bi imeli nič od počitnic in verjetno ne bi mogli nazaj domov." Kot pravi, prvi dan karantene ljudje niso resno jemali prepovedi izhoda, večinoma so bili to turisti. "Po dveh dneh so policisti in vojska začeli patruljirati na ulicah, pišejo kazni za nedovoljene izhode in predvajajo opozorila na zvočnikih v štirih jezikih (španščina, angleščina, nemščina in italijanščina)."

Turisti so množično zapustili Tenerife. Foto: Reuters
Turisti so množično zapustili Tenerife. Foto: Reuters

Kot opaža, so domačini previdnejši in se držijo pravil, hodijo okrog z maskami in rokavicami, ulice so bile včeraj (sobota) že prazne. "Je pa res, da se še vedno najdejo "rožice", ki sprehajajo psa 10-krat na dan ali z nakupovalno vrečko v roki, češ da gredo v trgovino. Tudi sama bi lahko to počela, a potem ne bi bila nič drugačna od drugih ignorantov, zaradi katerih se bo čas karantene samo še podaljšal," je stvarna.

Sorodna novica Več kot tretjina smrtnih žrtev po svetu iz Italije

Strog protokol v trgovini, plačilo le s kartico

Na vprašanje, kako je videti obisk trgovine, odgovarja, da spuščajo po največ pet ljudi hkrati, ob vhodu si je treba nadeti rokavice, razdalja med dvema človekoma v trgovini mora biti vsaj dva metra, plačilo pa je mogoče le s kartico.

Prebivalci Kanarskih otokov so mnenja, da ukrepi na celini niso dovolj strogi. "Že sami zdravniki pozivajo k temu, da bi se moral Madrid kot prestolnica popolnoma izolirati in zapreti. Torej nihče ne more noter in nihče ne more ven, ker so bolnišnice v kolapsu, ni več prostih postelj in respiratorjev, dejansko gre za izbiro, kdo živi in kdo umre. Če se ljudje ne držijo pravil in ne ostajajo v izolaciji, je normalno, da število okuženih narašča in da tudi v največjih bolnišnicah pride do kolapsa."

Polom turizma, ki je glavni vir prihodka

V četrtek je vlada naložila vsem hotelom, da imajo sedem dni časa za zaprtje. Kakšne bodo posledice epidemije na španski turizem, ki je eden vitalnih delov španskega gospodarstva, bo v celoti razvidno šele čez več mesecev. Že zdaj je jasno, da pomladanske sezone, za veliko noč in 1. maj, ne bo, tudi za poletje napovedi ne kažejo bolje. Kanarski otoki so sicer odlično obiskani vse leto. "Kar je najhuje od vsega, je to, da nas 90 odstotkov ljudi na otoku živi od turizma. Celo gospodarstvo bo trpelo velike posledice, ljudje že ostajajo brez služb, ker se hoteli zapirajo," poudarja Nina.