Ulice evropskih mest samevajo. Foto: Reuters
Ulice evropskih mest samevajo. Foto: Reuters

Kakšni so in do kdaj trajajo sprejeti ukrepi različnih evropskih držav, je zbral Deutsche Welle. Države so močno omejile javno življenje, številne so tudi uvedle karantene. Pandemija je najhuje prizadela Italijo, kjer omejitve veljajo do 3. aprila, vendar bi jih lahko podaljšali do 31. julija. 9. marca je Italija pozvala prebivalce, naj ostanejo doma. Zaprte so vse izobraževalne ustanove in vsa podjetja, ki se ne ukvarjajo z nujnimi dejavnostmi. Odprte so živilske trgovine, lekarne, pošte in banke.

Potovanje po državi je prepovedano, izjema so zdravstveni razlogi ali nujne zadeve. Ljudje lahko svoje domove zapustijo le ob odhodu v trgovino, k zdravniku ali z namenom vadbe, ki jo lahko opravljajo sami in v bližini doma. Pri sebi morajo imeti potrdilo z razlogom odhoda od doma, kar lahko preveri policija. Tisti, ki kršijo ukrepe, lahko prejmejo med 400 in 3000 evri kazni, grozi pa jim tudi do treh mesecev zapora.

Za Italijo je druga najbolj prizadeta država v Evropi Španija, ki je omejitve uvedla do 11. aprila. Izredno stanje je vlada razglasila 14. marca. Zaprte so šole, hoteli in vse turistične nastanitve. Hkrati je Španija zaprla tudi vse meje. Ljudje lahko zapustijo svoje domove, če gredo v lekarno ali po nakup živil. Prepovedana je tudi vadba na prostem, izjema je le sprehajanje psov. Upoštevanje ukrepov nadzira policija.

Poleg Italije je v Evropi novi koronavirus najbolj prizadel Španijo. Foto: Reuters
Poleg Italije je v Evropi novi koronavirus najbolj prizadel Španijo. Foto: Reuters

Do 1. aprila veljajo omejitve v Franciji, a jih bodo v kratkem podaljšali. 17. marca je vlada prepovedala vsa javna zbiranja, prebivalce pa pozvala, naj ostanejo doma. Dovoljeni so le nakupi živil in drugi nujni opravki. Zaprte so tudi tržnice na prostem. Francozi morajo izpolniti obrazec, v katerem navedejo razlog za odhod od doma. Vadba na prostem je dovoljena enkrat dnevno, izvajati pa jo je treba samostojno in ne sme trajati več kot eno uro. Družine gredo lahko na sprehod, a največ kilometer stran od svojega doma. Kršenje ukrepov se lahko kaznuje z globo med 135 in 3700 evri oziroma do šestih mesecev zapora.

Nemčija je ukrepe izdala 22. marca, v veljavi pa so do 6. aprila. Za zdaj karantena ni uvedena za celotno državo, sta jo pa uvedli dve zvezni deželi. Država je sprejela ukrep socialnega distanciranja. Javna zbiranja več kot dveh oseb so prepovedana, izjema so člani iste družine in tisti, ki živijo v skupnem gospodinjstvu. Zaprte so restavracije z izjemo ponudb dostave ali prevzema hrane za sabo. Vadba na prostem je dovoljena, a je zapovedana razdalja vsaj metra in pol med ljudmi. Šole v Nemčiji bodo ostale zaprte do velikonočnih praznikov, ki se končajo 24. aprila.

Britanska vlada je 23. marca uvedla karanteno. Ljudje lahko domove zapustijo zaradi nakupa živil, iz zdravstvenih razlogov ali če gredo na delo, če delo od doma ni opcija. Javno druženje ni dovoljeno. Dovoljena je vadba na prostem, a le samostojna, kot sta na primer tek ali vožnja s kolesom. Nadzor nad izvajanjem ukrepov izvaja policija, a ljudje ne potrebujejo kakršnih koli potrdil ali obrazcev, ko zapustijo domove. Omejitve veljajo do 13. aprila, a bodo še revidirane.

V številnih državah upoštevanje ukrepov nadzoruje policija. Foto: Reuters
V številnih državah upoštevanje ukrepov nadzoruje policija. Foto: Reuters

Do 13. aprila je omejitve uvedla tudi Avstrija, ki je s 16. marcem prepovedala vstope v javne prostore, izjema so trgovine z živili in lekarne. Zaprte so tudi vse športne površine, lahko pa prebivalci hodijo na sprehode, a le s tistimi, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Skupine z več kot petimi ljudmi so prepovedane. Zaprte so vse restavracije in bari. Zaprti sta meji z Italijo in Švico, močno pa je zmanjšan javni promet v državi. Globa za neupoštevanje ukrepov znaša do 3600 evrov.

Belgija je v karanteni od 18. marca, za zdaj je v veljavi do 5. aprila, a naj bi trajala vsaj osem tednov. Vlada je prebivalcem naročila, naj ostajajo doma in se čim bolj izogibajo zunanjim stikom. Domove lahko zapustijo, da obiščejo zdravnika, za nakup živil ali za pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Policija s patruljami izvaja nadzor, tisti, ki omejitev zbiranja na javnih prostorih ne upoštevajo, pa so kaznovani. Sprehodi in kratka vadba na prostem so dovoljeni. Do 5. aprila so tudi prepovedana potovanja v tujino.

Portugalska je prvič od konca diktature leta 1976 razglasila v državi izredno stanje. Ukrepi veljajo do 2. aprila. Za okužene ljudi je obvezna samoizolacija, ogroženi ljudje pa naj ostanejo doma in naj domove zapustijo le v izjemnih okoliščinah, je sporočila vlada. Če je le mogoče, naj prebivalci delajo od doma. Odprte so banke, lekarne in živilske trgovine, restavracije in bari pa so zaprti. Lahko nudijo le dostavo ali prevzem hrane. Meje s Španijo so zaprte, izjema je devet prehodov za pretok blaga in ljudi, ki delajo v drugi državi. Večja javna druženja niso dovoljena.