Črnogorski parlament je ob podpori celotne opozicije sprejel resolucijo, v kateri so najostreje obsodili genocid v Srebrenici. Foto: AP
Črnogorski parlament je ob podpori celotne opozicije sprejel resolucijo, v kateri so najostreje obsodili genocid v Srebrenici. Foto: AP

Parlament je o odstaviti Leposavića, ministra za pravosodje, človekove pravice in pravice manjšin, glasoval na predlog premierja Zdravka Krivokapića, ki je 5. aprila predlagal njegovo odstavitev zaradi izjave, da bo genocid v Srebrenici priznal, "ko bo nedvoumno dokazan". Za Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je zaradi genocida v Srebrenici izreklo več sodb, pa je dejal, da je izgubilo legitimnost.

Premier Krivokapić je v parlamentu pred glasovanjem v četrtek dejal, da se mora Črna gora odločiti, ali bo evropska in demokratična država ali pa bo stalno čutila posledice vojne v 90. letih prejšnjega stoletja, poroča portal balkanske raziskovalne novinarske mreže Balkaninsight.

Prosrbski Leposavić, ki je v vlado prišel kot nestrankarski strokovnjak, je poslancem dejal, da obžaluje, če je z izjavami prizadel in razdelil ljudi, ter znova zanikal genocid v Srebrenici. Njegovo odstavitev so v pismu poslancem zahtevale tudi predstavnice združenja mater Srebrenice.

Parlament je nato na predlog poslancev Bošnjaške stranke ob podpori celotne opozicije sprejel resolucijo, v kateri so najostreje obsodili genocid v Srebrenici, potrdili, da je bilo v njem ubitih več kot 8000 bošnjaških civilistov, prepovedali javno zanikanje tega genocida in 11. julij razglasili za dan spomina na njegove žrtve.

V Srebrenici so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile 8000 Bošnjakov. Foto: Reuters
V Srebrenici so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile 8000 Bošnjakov. Foto: Reuters

Tako odstavitev ministra kot resolucijo so sprejeli po zaslugi podpore opozicije. Odstavitev ministra so podprli s tesno večino 43 od 81 poslancev. Proti jih je bilo 27, vzdržanih pa deset.
Resolucijo pa so sprejeli s podporo 55 poslancev, tudi dveh koalicijskih blokov, liste Mir je naša nacija in Črno na belem. Proti so glasovali poslanci največjega bloka v vladni koaliciji, prosrbske liste Za prihodnost Črne gore, ki jo vodi stranka Demokratska fronta. Zavrnili so jo, ker da gre za provokacijo Srbov v državi, poroča Balkaninsight.

Podporo obema predlogoma so zagotovili poslanci opozicijske Demokratske stranke socialistov (DPS) predsednika države Mila Đukanovića, ki so zaradi glasovanja v četrtek prekinili bojkot dela parlamenta.

Politična kriza?

Iz Demokratske fronte so po glasovanju sporočili, da je v Črni gori nastopila politične krize in da bodo zdaj njihovi poslanci bojkotirali delo parlamenta, dokler ne bodo dosegli novega dogovora v vladni koaliciji, v kateri so stranke, ki so na volitvah avgusta lani prvič po 30 letih na oblasti porazile Đukanovićev DPS.

Eden od vodij stranke Milan Knežević je v parlamentu dejal, da "Krivokapić ne bo več premier, potem ko mu je opozicijski DPS pomagal pri odstavitvi ministra".

V Podgorici se je ravno v četrtek mudil tudi predsednik slovenskega državnega zbora Igor Zorčič.

Igor Zorčič na obisk v Črni gori ravno med politično krizo