Pravosodni minister (na sredini) je dejal, da je glavni
Pravosodni minister (na sredini) je dejal, da je glavni "motiv" za prepoved sežiganja Korana nacionalna varnost. Foto: Reuters

"To so posmehljive akcije, ki škodijo varnosti Dancev tako v tujini kot doma," je dejal minister. Pri uvajanju kazenske odgovornosti ne gre za to, da se omejujeta svobodo mišljenja ali govora, ampak da se to izrazi na civiliziran način, je dodal. Parlament bo o prepovedi skrunitve svetih knjig odločal septembra.

Zunanji minister Lars Lokke Rasmussen je ocenil, da je ta korak pomemben signal. Po več javnih sežigih Korana med poletjem se je v državi namreč precej zvišala grožnja zaradi terorističnih napadov. Zaradi tega je Danska na začetku meseca uvedla nadzor na svojih mejah, a ga je ta teden znova sprostila.

Pravosodni minister Hummelgaard je pojasnil, da nameravajo predlagani zakon zapisati v isto uredbo, ki prepoveduje skrunitev zastav drugih držav. Prepovedati nameravajo "neprimerno ravnanje s predmeti pomembnega verskega pomena za versko skupnost".

Danska, po poročanju Al Džazire ena najbolj posvetnih držav na svetu, je sicer leta 2017 ukinila zakone o bogokletstvu.

Odziv na proteste v večinsko muslimanskih državah

Danska vlada se je s tem odzvala na hude proteste v muslimanskih državah v zadnjih mesecih, ki so vodili tudi v zaostritve v nekaterih dvostranskih odnosih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Danska in Švedska sta se zaradi protestnih sežigov Korana v zadnjih mesecih spoprijeli s številnimi protesti v večinsko muslimanskih državah in diplomatskimi težavami.

Švedska vlada je pred kratkim izključila obsežne spremembe zakonov o svobodi govora, bodo pa preučili ukrepe, s katerimi bi policiji omogočili, da ustavi sežiganje svetih knjig v javnosti, če obstaja očitna grožnja nacionalni varnosti.