Zaradi skrunitev Korana na Švedskem in Danskem so muslimanski svet zajeli množični protesti. Foto: AP
Zaradi skrunitev Korana na Švedskem in Danskem so muslimanski svet zajeli množični protesti. Foto: AP

Kot meni Stockholm, gre za prebrisan poskus Moskve ovirati pot Švedske v Nato, ki za zdaj še čaka na privolitev Turčije in Madžarske.

Po navedbah švedskega obrambnega ministrstva sta ruska državna medija RT in Sputnik objavila niz člankov v arabščini, v katerih "lažno trdita, da je švedska vlada podprla sežiganje Korana". Od konca junija so oblasti zaznale okoli milijon podobnih objav v arabščini in drugih jezikih.

Koran sta ob dveh priložnostih junija in julija v Stockholmu protestno zažgala dva Iračana, Salvan Momika in Salvan Najem, za to pa sta imela privolitev švedskih oblasti, kar je sprožilo dodatno ogorčenje muslimanskih držav in močno zaostrilo diplomatske vezi muslimanskega sveta s Švedsko.

Foto: AP
Foto: AP

Švedska vlada je zdaj pod vse večjim pritiskom, da prepreči podobne proteste v prihodnje, a za zdaj vztraja pri obstoječi zelo liberalni zakonodaji, ko gre za svobodo govora.

"Želijo biti slišani"

Mikael Östlund, predstavnik na novo ustanovljene agencije za psihološko obrambo znotraj obrambnega ministrstva, je dejal, da so se, ker sta Momika in Najem Koran pred osrednjo stockholmsko mošejo prvič sežgala na muslimanski praznik Eid al-Adha, spletne dezinformacije eksponentno povečale. Med tistimi, ki širijo lažne naracije, so posamezne države in islamski skrajneži, je dejal.

“Ponavljajo naracijo, da Švedska podpira sežiganje Korana ter da je islamofobna država in sovražna do islama. Prav zelo presenečeni nismo, da Rusija uporablja naracije, ki slikajo Švedsko v slabi luči in nam s tem otežujejo pot v Nato," je dejal. “RT in Sputnik sta imela od junija dalje vrsto objav na to temo v arabščini. Tako si očitno želijo biti slišani med arabsko govorečo javnostjo.”

In ker sta oba državna kanala, to nakazuje, da prihaja strategija "od zgoraj", meni. “Vse odobri Kremelj, tako da prihaja to od ruske vlade. Naracija je v skladu s tem, kar si želi Kremelj.”

Koran je pred osrednjo mošejo v Stockholmu protestno sežgal iraški prebežnik. Foto: Reuters
Koran je pred osrednjo mošejo v Stockholmu protestno sežgal iraški prebežnik. Foto: Reuters

Švedski premier obtožuje "tuje akterje"

Tudi švedski premier Ulf Kristersson je namignil, da pri sežiganju Korana sodelujejo "tuji akterji", in jih obtožil izkoriščanja države “za širjenje sovražnih sporočil". Kristersson je izjave podal v torek le nekaj ur za tem, ko je Organizacija islamskega sodelovanja obsodila proteste s skrunjenjem muslimanske svete knjige in pozvala k posredovanju Združenih narodov.

Foto: AP
Foto: AP

Kot je dejal premier, tovrstna dejanja "vlečejo Švedsko v mednarodne konflikte", pri tem pa je bil prisiljen omeniti tudi nedavne islamofobne izjave skrajno desnega predsednika parlamentarnega pravosodnega odbora Richarda Jomshofa.

Valentyna Shapovalova z Univerze v Köbenhavnu, ki preučuje rusko propagando in dezinformacije, je za Guardian povedala, da se je bilo v ruskih medijih težko ogniti sežigom Korana na Švedskem. O njih so poročali tako rekoč vsak dan.

"Rusija nedvomno skuša izkoristiti sežige Korana za lastno propagando, ki je zgrajena okoli ideje, da so Zahod in zahodne vrednote pokvarjeni, Zahod pa propada. V nekaterih medijskih poročanjih so sežiganje Korana uporabili kot dokaz, kako je šel liberalni zahodni svet predaleč,” je dejala.

In čeprav so Koran v zadnjem času sežigali tudi na Danskem, je bilo več pozornosti usmerjene v Švedsko, še posebej ker je lani zaprosila za članstvo v Natu, še navaja Guardian.