Protest proti sežigom Korana na Švedskem je potekal tudi v Bejrutu v Libanonu. Foto: Reuters
Protest proti sežigom Korana na Švedskem je potekal tudi v Bejrutu v Libanonu. Foto: Reuters

Švedska obveščevalna agencija je stopnjo opozorila pred terorizmom s "povišane" dvignila na "visoko", torej na četrto na petstopenjski lestvici. Kot je pojasnila vodja agencije Charlotte von Essen, odločitve o zvišanju niso sprejeli na podlagi enega samega incidenta, temveč celovite in dolgoročne ocene.

Na Švedskem se je v zadnjih mesecih zvrstilo več javnih skrunitev Korana, vključno s sežigi. Nazadnje sta konec julija na protestu v švedski prestolnici iraška kristjana sveto knjigo poteptala, nekaj strani pa tudi sežgala.

Švedska in Danska okrepili mejni nadzor

Skrunitve Korana so sprožile ogorčen odziv muslimanskih držav in proteste, med drugim v Iraku, Libanonu in Iranu. Prejšnji teden so protestniki na švedsko veleposlaništvu v Bejrutu vrgli molotovko, konec tedna pa je teroristična mreža Al Kaida pozvala k napadom na to skandinavsko državo. Švedske oblasti so predtem 1. avgusta okrepile nadzor na meji.

Švedska vlada je sicer skrunitve Korana obsodila kot žaljiva in nespoštljiva dejanja ter jasne provokacije. Vendar pa je svojo odločitev, da tovrstne proteste dovoli, obenem branila kot izraz ustavnih pravic do svobode zbiranja, izražanja in protestov. Ob tem je sicer obljubila, da bo preučila pravne možnosti za ustavitev protestov, ki vključujejo sežiganje svetih besedil.

O ukrepih proti skrunitvi islamske svete knjige medtem razmišljajo tudi na Danskem, kjer se je v zadnjih mesecih prav tako zgodilo več incidentov. Zaradi protestov v večinsko muslimanskih državah je København pred kratkim prav tako okrepil mejni nadzor.