Samo v BioTexComovi kliniki je obtičalo 46 novorojenčkov. Foto: Reuters
Samo v BioTexComovi kliniki je obtičalo 46 novorojenčkov. Foto: Reuters

Ukrajinska varuhinja za človekove pravice Ljudmila Denisova je sporočila, da sodeluje z zunanjim ministrstvom, da bi starši dobili dovoljenja, da lahko vstopijo v državo, katere meje so zaradi pandemije zaprte že dva meseca.

Medicinski center BioTexCom iz Kijeva, ki se na spletni strani predstavlja kot ena najuglednejših ustanov reproduktivne medicine, te dni pa prek spleta sporoča, da zaradi prepovedi potovanj staršem iz ZDA, Velike Britanije, Španije in drugih držav ne morejo izročiti 46 otrok, čeprav so ti starši že plačali vse stroške postopkov in oploditve. Dodajajo še, da za novorojenčke dobro skrbijo in tudi, da so znižali ceno za njihovo nego s 50 na 25 evrov na dan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Države prosimo, naj dovolijo izjemo in pustijo svojim državljanom, da se snidejo s svojimi otroki," je pozval odvetnik BioTexComa Denis Herman prek videa, ki je zaokrožil po družabnih omrežjih in svetovnih medijih.

Po navedbah Denisove je skupno po reproduktivnih klinikah po Ukrajini obtičalo okoli sto novorojenčkov, če pa ukrajinske meje ostanejo zaprte, bi to število lahko naraslo celo na tisoč.

Iz ukrajinskega zunanjega ministrstva so za CNN pojasnili, da ostajajo meje zaprte v skladu z ukrepi in zakonom, da pa lahko tuji državljani, ki bi radi do svojih otrok, pošljejo prošnjo za ugoditev izjeme prek svojih veleposlaništev.

Kako etično je nadomestno materinstvo?

Novica in BioTexComov video sta sicer v Ukrajini oživila burno razpravo glede etičnosti nadomestnega materinstva, ki je ponekod postalo prav dobičkonosna gospodarska panoga. Nekateri predstavniki oblasti in aktivisti za človekove pravice vlado pozivajo, naj sporno prakso prepove.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina je ena od držav, ki ni prepovedala komercialnega nadomestnega materinstva, njene klinike pa v primerjavi z drugimi državami ponujajo ugodne cene – 30.000–40.000 evrov, kar je tretjina zneska, ki bi ga plačali v ZDA, pri tem, da nadomestna mati za svojo nosečnost prejme okoli 10.000 evrov.

Povpraševanje je v Ukrajini še naraslo, potem ko je več azijskih držav leta 2015 nadomestno materinstvo prepovedalo, medtem ko se s tem povezani zakoni v ZDA razlikujejo po zveznih državah. V Aziji je bil prelomen primer tisti iz Tajske pred šestimi leti, ko neki avstralski par ni želel prevzeti otroka, potem ko je pri njem ugotovil neozdravljivo bolezen.

Denisova je do industrije nadomestnega materinstva kritična in je v odziv na BioTexComov video na Facebooku zapisala, da ta industrija dojenčke potencialnim staršem oglašuje kot "visokokakovosten produkt". "Otroci v Ukrajini ne smejo postati predmet trgovanja z belim blagom," je zapisala in predlagala spremembo zakonodaje, po kateri bi lahko le Ukrajinci dostopali do tovrstnih storitev.