Velika težava pri otrocih, ki so rojeni s pomočjo nadomestne matere v tujini, nastane, ko se ti otroci s svojima staršema vrnejo domov, torej v Slovenijo. Ker nadomestno materinstvo kot tako v Sloveniji ni mogoče, ti dojenčki ne morejo dobiti državljanstva, temveč le trimesečni vizum. »V Sloveniji smo imeli že dve pravnomočni odločbi sodišč v prid otroku, tako da se stvari izboljšujejo,« je dejala pravnica Nana Weber. Foto:
Velika težava pri otrocih, ki so rojeni s pomočjo nadomestne matere v tujini, nastane, ko se ti otroci s svojima staršema vrnejo domov, torej v Slovenijo. Ker nadomestno materinstvo kot tako v Sloveniji ni mogoče, ti dojenčki ne morejo dobiti državljanstva, temveč le trimesečni vizum. »V Sloveniji smo imeli že dve pravnomočni odločbi sodišč v prid otroku, tako da se stvari izboljšujejo,« je dejala pravnica Nana Weber. Foto:

Kar pa je skupno vsem našim nadomestnim materam, je njihova velikodušnost. To so najbolj velikodušne osebe, kar sem jih spoznal v svojem življenju. To počnejo zato, ker želijo pomagati nekomu, ki si želi otroka. Seveda je pri tem dejavnik tudi denar. In to z vso pravico. Tudi jaz rad opravljam svoje delo, a to še ne pomeni, da bom delal brezplačno.

Steve Litz
Nosečnost
V Sloveniji nadomestno materinstvo ni izrecno prepovedano, prepovedana pa je biomedicinska pomoč, ki se pri tem postopku uporablja.

Nadomestna mati za rojstvo enega otroka po navadi dobi 15.000 dolarjev, za rojstvo dvojčkov pa 20.000 dolarjev.

Steve Litz
Otrok
Nekateri poudarjajo, da je ustrezna alternativa nadomestnemu materinstvu posvojitev.

Ima pa moj program eno omejitev. Če je ženska zmožna roditi, pa tega noče storiti, potem z njo ne bom sodeloval. Včasih se to zgodi. Klicala me je profesorica s Havajev in mi rekla, da nima časa zanositi. S takšnimi ljudmi ne sodelujemo.

Steve Litz
Sarah Jessica Parker

V 28 letih, odkar to počnem, je bilo v tem postopku izločenih še dodatna polovica žensk. Če potegnem črto, jih je na koncu izmed vseh žensk, ki stopijo v stik z nami, primernih le odstotek ali dva.

Steve Litz
Indija
T. i. kultura izposoje maternice je še posebej razširjena v Indiji, kjer so številne ženske zaradi socialne stiske prisiljene v nadomestno materinstvo.

Delal sem s strankami, ki so bile v poznih 50. letih. A če so stare več kot 60 let, z njimi ne sodelujem. Menim, da ima najstnik pravico, da s svojimi starši igra košarko in z njimi teka naokoli. Če je nekdo star 60 let, ne bo mogel biti poleg otroka ves čas in mu nuditi, kar ta potrebuje.

Steve Litz
Umetna oploditev
Po Zakonu o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo se v Sloveniji za kršitev zdravstvena ustanova kaznuje z denarno kaznijo do 20.000 evrov, zdravnik pa z od 200 do 600 evri - pri tem je zanj zagrožena celo kazen do treh let zapora.

Mi se ne vmešavamo v življenjski slog nadomestne matere, zato nam ravno na tej točki pari postavljajo tudi največ vprašanj: Kako lahko vem, da izbrana nadomestna mati ne uživa kokaina? Odgovor je - ne vemo. Prav tako nekomu tega ne moremo preprečiti, saj jim ponoči ne trkamo na vrata. A v 28 letih si ženska še nikoli ni premislila. Prav tako še nismo imeli primera, da bi bila ženska med nosečnostjo odvisnica. Naše nadomestne matere skrbijo zase med nosečnostjo bolje kot kadar koli v svojem poznejšem življenju.

Steve Litz
Ricky Martin s sinovoma
S pomočjo nadomestne matere je dobil svoja otroka tudi portoriški pevec Ricky Martin, ki je javno priznal, da je homoseksualec.

In da ne boste mislili, da se nadomestno materinstvo dogaja le za sosednjimi vrati. Že hiter pogled na spletne forume razkrije, da tudi v Sloveniji obstajata tako ponudba kot povpraševanje po nadomestnem materinstvu. A izigravanje sistema ni tako preprosto, kot se zdi. Čeprav nadomestno materinstvo v Sloveniji sicer ni izrecno prepovedano, poudarja pravnica Nana Weber, je prepovedana biomedicinska pomoč, ki se uporablja pri tem postopku.

Vabljeni tudi k poslušanju prispevka o nadomestnem materinstvu, ki je bil v oddaji Sobotna reakcija objavljen na Valu 202. V njem so spregovorile pravnica Nana Weber, specialistka za ginekologijo in porodništvo dr. Bojana Pinter in filozofinja Tea Logar.

Po Zakonu o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo se v Sloveniji za kršitev zdravstvena ustanova kaznuje z denarno kaznijo do 20.000 evrov, zdravnik pa z od 200 do 600 evri - pri tem je zanj zagrožena celo kazen do treh let zapora.

Zloraba ali altruizem?
Ali gre pri nadomestnem materinstvu res za zlorabo žensk, kot se dogaja v Indiji, in za prodajo otrok, ali pa gre le za iskreno altruistično dejanje? Odgovor ni preprost in vsak ima svojega - odvisno, na katerem bregu stojiš.
Za pojasnila oziroma vpogled v sam postopek nadomestnega materinstva smo poklicali Steva Litza, odvetnika, ki v Indianapolisu (v ameriški zvezni državi Indiana) že od leta 1984 vodi podjetje Surrogate Mothers Inc., ki je posredovalo pri rojstvu več kot 400 otrok.

Kot je še pojasnil, se je z nadomestnim materinstvom začel ukvarjati zato, ker je med študijem zbolel za Hutchinsonovo boleznijo, obliko raka. Zaradi obsevanja so mu zdravniki dejali, da bi lahko bil neploden. "A z ženo sva menila drugače, zato imava danes 23-letna dvojčka, ki ju nisva dobila z nadomestno materjo, ampak s pomočjo injekcij, ki so dobro poznane vsem, ki so v postopku umetne oploditve. Zato razumem željo vseh, ki bi radi imeli otroke, pa jih ne morejo imeti. Ko sva z ženo poskušala zanositi, je bilo to najmanj zabavno obdobje v najinem življenju."


Kakšen je profil tipične nadomestne matere v vaši agenciji, če sploh lahko govorimo o tipičnem profilu?
Seveda, tipičen profil nadomestne matere v našem programu je 28-letna poročena ženska, mati dveh otrok. Ima srednješolsko izobrazbo, je zaposlena in sodi v srednji družbeni razred. Seveda pa so v našem programu tudi ženske, ki prejemajo socialno podporo, pa tudi take, ki imajo doktorat. Kar pa je skupno vsem našim nadomestnim materam, je njihova velikodušnost. To so najbolj velikodušne osebe, kar sem jih spoznal v svojem življenju. To počnejo zato, ker želijo pomagati nekomu, ki si želi otroka. Seveda je pri tem dejavnik tudi denar. In to z vsako pravico. Tudi jaz rad opravljam svoje delo, a to še ne pomeni, da bom delal brezplačno. Nimam težav pri plačilu nadomestnim materam, če pa me katera pokliče in reče: ''Sem revna in potrebujem 15.000 dolarjev,'' pa me sodelovanje z njo ne zanima.

Koliko pa nadomestne matere dobijo za svojo storitev?
Nadomestna mati za rojstvo enega otroka po navadi dobi 15.000 dolarjev, za rojstvo dvojčkov pa 20.000 dolarjev.

Dejali ste, da so v vašem programu tudi ženske, ki prejemajo socialno podporo - nekatere agencije namreč takšnih žensk ne vzamejo v svoj program ...
Da, nekateri jih ne vzamejo. Jaz, ki se s tem ukvarjam dlje kot kdor koli drug, pa vem, da to, ali je ženska revna ali ne, nima nikakršne zveze s tem, kako dobra nadomestna mati bo. Ene izmed najboljših nadomestnih mater so bile ravno ženske, ki so nujno potrebovale denar. A kljub vsemu to niso naredile zaradi denarja, temveč zato, ker imajo rade svoje otroke in ker razumejo, kako težko je, ko ne moreš imeti svojih otrok. Zato nekemu paru omogočijo to priložnost. Nikogar ne bi rad diskriminiral le zato, ker prejema socialno pomoč. Seveda pa je denar lahko dejavnik. In če je temu tako, potem s takšnimi ženskami ne sodelujemo.


V čem pa je potem razlika med nadomestnimi materami v Ameriki in v Indiji?

Da, dobro vprašanje. Ženske v Indiji so skoraj brez izjeme revne in nujno potrebujejo denar. To počnejo izključno zaradi denarja. Če se nekdo odloči za nadomestno mater v Indiji, nima nad njo nikakršnega nadzora. Nadomestno materinstvo v Indiji je kot vzreja psičkov. Ženske prepeljejo v vas, kjer živijo devet mesecev, in jih tako dobesedno brcnejo iz njihovega domačega okolja. Sam tega ne bi nikoli storil in tudi naših nadomestnih mater ne izločimo iz njihovih družin. Če se odločite za nadomestno mater v Indiji, je to lahko zelo nevarno, je pa seveda finančno ugodnejše …

… kakšne so številke?
Nekdo iz Amerike ali od kjer koli drugod bi za pot in vse skupaj plačal 40.000 dolarjev.

To je torej več, kot plačajo v Ameriki?
Ne, to je polovica manj, kot bi dali v Ameriki. Skupni stroški za nekoga, ki si poišče nadomestno mati v našem programu, bi bili okoli 70.000 dolarjev. Odvisno je od vrste nadomestnega materinstva, saj obstajajo različne vrste nadomestnega materinstva - nadomestna mati je lahko tudi darovalka svojega jajčeca, par lahko sam daruje svoje oplojeno jajčece z njuno spermo in jajčecem, lahko pa par izbere tudi darovalca spolnih celic.

15.000 dolarjev je torej le honorar za nadomestno mater, če zdaj prav razumem?
Da. Razlika z Indijo pa je tudi v tem, da tam nadomestna mati dobi do 3.000 dolarjev. Položaj je popolnoma drugačen in takšno početje je nevarno.

Po poklicu ste odvetnik, zato so vam verjetno jasni pojmi etike in morale. Kakšen je vaš argument, ko nasprotniki nadomestnega materinstva pravijo, da gre za izkoriščanje žensk, za instrumentalizacijo njenega telesa in nenazadnje za prodajo otrok?
To je zanimiv pogled na nadomestno materinstvo. Ko slišim takšne očitke, se najprej vprašam, kakšen je argument. Če je argument, da gre za prodajo otrok - tudi mene so že imenovali zvodnik -, odgovorim, da je najprej treba zelo dobro pogledati v samo strukturo nadomestnega materinstva. Če bi šlo za prodajo otrok, pa otroka ne bi bilo, potem ženska ne bi dobila svojega honorarja – moj program pa ni zastavljen tako. Na primer, če nadomestna mati splavi, še vedno dobi del svojega honorarja. Če je noseča pet mesecev in splavi, dobi pet devetin honorarja. Če rodi živega otroka, dobi celoten honorar. Premija torej ni vezana na rojstvo živega otroka, ampak na storitev, ki jo ponuja.

Če je argument, da gre za izkoriščanje žensk, je moj odgovor lahek – samo vprašajte nadomestne matere, ki so v našem programu. Niti ena izmed njih vam ne bo dejala, da se v kakršnem koli pomenu počuti izkoriščano. Zame so takšne obtožbe celo žaljive, saj po navadi tisti, ki jih izrečejo, še nikoli v življenju niso govorili z nadomestno materjo. Ta bi jim odgovorila, da je to najhvaležnejša stvar v njenem življenju, saj so na svet prinesle novo življenje, ki ga sicer ne bi bilo.

Omenili ste, da imajo nadomestne matere svojo družino in otroke. Kako jih pripravijo na to, da dojenčka, ki ga devet mesecev nosi v trebuhu, ne bo nikoli domov?
Naše nadomestne matere so iskrene do svojih družin. Svojim otrokom povejo, da nekomu pomagajo dobiti otroka, ki ga ta sicer ne bi mogel imeti. Da to ne pomeni, da te ima mamica manj rada ali da se ti bo odrekla; to pomeni le to, da ta dojenček ne bo živel z nami, saj je za nekoga drugega.

Sliši se preprosto. Pa je tako tudi v praksi?
Odvisno od starosti otroka. Če je star tri leta, potem se stvari tako ali tako še toliko ne zaveda. Če pa je že zmožen dojemanja, torej da je star osem, devet let ali je celo najstnik, potem vsekakor razumejo. Naredili smo veliko raziskav med nadomestnimi materami in njihovimi družinami. Te so prav tako velikodušne kot nadomestna mati sama in jo v tem podpirajo.

Kako preverjate ustreznost nadomestnih mater? Opravljate tudi kakšne psihološke teste?
V našem programu imamo veliko pregledov. Ko nas ženska pokliče in reče, da bi bila rada nadomestna mati, ji rečemo, naj nam pošlje deset dolarjev, ki jih bo dobila nazaj. To se zgodi v 90 odstotkih primerov. Če nimajo deset dolarjev ali nam jih nočejo poslati, potem z njimi ne želim izgubljati časa. Imamo veliko vprašalnikov, saj želim, da nadomestna mati in njen partner te vprašalnike izpolnjujeta več ur, da tako matere vidijo, da njihove namene jemljemo resno. Izmed vsakih desetih dolgih vprašalnikov jih dobimo nazaj približno pet. Z žensko se pogovorim še po telefonu, nato pa se odločim, ali je primerna ali ne. Recimo, pred meseci nas je poklicala medicinska sestra iz Chicaga, ki je želela 15.000 dolarjev. Ta mi je delo precej olajšala in je bila seveda izločena. Ko ženska prestane vse moje preizkuse, naredim njen profil, ki si ga ogledajo tudi moje stranke, žensko pa pregleda še psihiater. V 28 letih, odkar to počnem, je bilo v tem postopku izločenih še dodatna polovica žensk. Če potegnem črto, jih je na koncu izmed vseh žensk, ki z nami stopijo v stik, primernih le odstotek ali dva.

Imate kakšne omejitve ali zahteve pri potencialnih starših? Morajo tudi oni opraviti psihološke teste, kot to zahtevajo določene agencije?
Naših strank psihološko ne testiram iz dveh razlogov. Prvi je ta, da ko sva se z ženo sama borila z neplodnostjo, nama ni nihče rekel, da morava k psihiatru, če želiva otroka. Če je nekdo neploden, se mi zdi neprimerno, da ga zaradi tega pošiljam k psihiatru. Kot drugo pa sploh ne vem, kakšno psihološko oceno bi lahko izvedel. Na svetu ni testa, ki bi pokazal, kako dober starš bo nekdo. Ima pa moj program eno omejitev. Če je ženska szmožna roditi, pa tega noče storiti, potem z njo ne bom sodeloval. Včasih se to zgodi. Klicala me je profesorica s Havajev in mi rekla, da nima časa zanositi. S takšnimi ljudmi ne sodelujemo. No, drugi pogoj pa je povezan z leti. Delal sem s strankami, ki so bile v poznih 50. letih. A če so stare več kot 60 let, potem z njimi ne sodelujem. Menim, da ima najstnik pravico, da s svojimi starši igra košarko in z njimi teka naokoli. A če je nekdo star 60 let, ne bo mogel biti poleg otroka ves čas in mu nuditi, kar ta potrebuje. Svojih strank torej ne testiram psihološko, zahtevam pa, tako kot pri nadomestnih materah, dokazilo, da nimajo kriminalne preteklosti.

Pa so res stari 60 let, ko si želijo otroka?
To je zgornja meja. Do zdaj sem imel štiri take stranke. Zanimivo je, da naša družba meni, da morajo biti starši mladi. A če pomislite, ste pri petdesetih bolj finančno stabilni in mu lahko nudite več. Seveda se da to izpodbijati. A vendarle so pari, ki prihajajo do mene, stari med 30 in 40 leti.

Kaj pa pogodbe? Kako so v njih opredeljeni odnosi med starši, kakšne so pravice nadomestne matere?
Sem odvetnik in na svetu je malo agencij, ki jih vodijo odvetniki. Oblikoval sem pogodbo, ki ureja odnos med mojimi strankami, torej med parom in nadomestnimi materami. Ko je nadomestna mati noseča, gremo na sodišče, kjer določimo, da je moški v paru, če govorimo o paru, oče otroka. Če pa - strank ne diskriminiram po spolu, saj je veliko naših strank homoseksualnih parov - je moški sam, potem se na rojstni list vpiše njegovo ime. Ko sta moški in ženska biološka starša otroka, se na rojstni list vpišeta njuni imeni. Kadar pa se pri umetni oploditvi uporabi jajčna celica darovalke, se na rojstni list vpiše le ime moža, njegova žena pa nato otroka posvoji z novim rojstnim listom. V nekaterih državah je nadomestno materinstvo prepovedano, zato vpišemo na rojstni list ime nadomestne matere, čeprav ni otrokova biološka mati. To naredimo zato, da lahko par odnese otroka v svojo domovino.

Kaj pa v pogodbi piše o obveznosti nadomestne matere. Verjetno ne sme kaditi, jesti mora zdravo hrano?
Nekatere omejitve so. Mi spoštujemo samostojnost nadomestnih mater. Ne govorimo jim, kaj lahko delajo, ob katerih urah morajo biti doma. V pogodbi piše, da nadomestna mati ne sme kaditi ali jemati predpisanih zdravil. Prav tako mora prvih sedem mesecev vsak mesec opraviti rutinski pregled pri ginekologu, ko pa se porod bliža, morajo biti pregledi pogostejši. Mi se ne vmešavamo v njen življenjski slog, zato nam ravno na tej točki pari postavljajo tudi največ vprašanj: Kako lahko vem, da izbrana nadomestna mati ne uživa kokaina? Odgovor je - ne vemo. Prav tako nekomu tega ne moremo preprečiti, saj jim ponoči ne trkamo na vrata. A v 28 letih si ženska še nikoli ni premislila. Prav tako še nismo imeli primera, da bi bila ženska med nosečnostjo odvisnica. Naše nadomestne matere skrbijo zase med nosečnostjo bolje kot kadar koli v svojem poznejšem življenju.

Če bi vaša žena želela biti nadomestna mati, bi jo podprli?
Vsekakor. Pravzaprav je hotela biti nadomestna mati našim prijateljem, a so si ti premislili. To je želela narediti prostovoljno. Prav tako je bila nadomestna mati moja sestra, ki je pred dvajsetimi leti svojima zelo dobrima prijateljema rodila dvojčka. Zagotovo bi jo podprl, saj v to verjame z vsem svojim srcem.

Kar pa je skupno vsem našim nadomestnim materam, je njihova velikodušnost. To so najbolj velikodušne osebe, kar sem jih spoznal v svojem življenju. To počnejo zato, ker želijo pomagati nekomu, ki si želi otroka. Seveda je pri tem dejavnik tudi denar. In to z vso pravico. Tudi jaz rad opravljam svoje delo, a to še ne pomeni, da bom delal brezplačno.

Steve Litz

Nadomestna mati za rojstvo enega otroka po navadi dobi 15.000 dolarjev, za rojstvo dvojčkov pa 20.000 dolarjev.

Steve Litz

Ima pa moj program eno omejitev. Če je ženska zmožna roditi, pa tega noče storiti, potem z njo ne bom sodeloval. Včasih se to zgodi. Klicala me je profesorica s Havajev in mi rekla, da nima časa zanositi. S takšnimi ljudmi ne sodelujemo.

Steve Litz

V 28 letih, odkar to počnem, je bilo v tem postopku izločenih še dodatna polovica žensk. Če potegnem črto, jih je na koncu izmed vseh žensk, ki stopijo v stik z nami, primernih le odstotek ali dva.

Steve Litz

Delal sem s strankami, ki so bile v poznih 50. letih. A če so stare več kot 60 let, z njimi ne sodelujem. Menim, da ima najstnik pravico, da s svojimi starši igra košarko in z njimi teka naokoli. Če je nekdo star 60 let, ne bo mogel biti poleg otroka ves čas in mu nuditi, kar ta potrebuje.

Steve Litz

Mi se ne vmešavamo v življenjski slog nadomestne matere, zato nam ravno na tej točki pari postavljajo tudi največ vprašanj: Kako lahko vem, da izbrana nadomestna mati ne uživa kokaina? Odgovor je - ne vemo. Prav tako nekomu tega ne moremo preprečiti, saj jim ponoči ne trkamo na vrata. A v 28 letih si ženska še nikoli ni premislila. Prav tako še nismo imeli primera, da bi bila ženska med nosečnostjo odvisnica. Naše nadomestne matere skrbijo zase med nosečnostjo bolje kot kadar koli v svojem poznejšem življenju.

Steve Litz